Afghaanse telers telen nu druiven in plaats van papavers

De Afghaanse provincie Helmand is berucht vanwege de papaverteelt. 

In 2019 teelden Afghaanse telers nog op 163.000 hectare papavers, zo blijkt uit een rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaadbestrijding (UNODC) dat in juni verscheen. 

Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn over de papaveroogst in Helmand behoorde de provincie samen met het naburige Kandahar tot de grootste producenten van deze smokkelwaar in het het land. 

"Het klimaat in Helmand leent zich uitstekend voor de druiventeelt. Als we markten voor dit product kunnen vinden dat kunnen we hier een redelijk inkomen mee verdienen," vertelde een lokale teler  aan Xinhua, nadat hij een aantal jaar geleden overstapte op de teelt van druiven.

Inmiddels hebben andere telers zijn voorbeeld gevolgd. De prijs voor 7 kilo druiven bedraagt op de lokale markt tussen de €3,95 en €5,70.

"Volgens de ramingen zal Helmand dit jaar zo'n 90.750 ton druiven aan de lokale markt leveren," aldus Zalmay Alko, hoofd van het lokale Landbouwdepartement. Hij voegde eraan toe dat de regering telers aanmoedigt om druiven, meloenen, watermeloenen, tarwe, rijst en andere legale gewassen te gaan telen. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven