ProFri

Corona kost frituurspeciaalzaken 182 miljoen euro omzet

De coronacrisis heeft de frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies 45,3%. In de maand juni was de omzet bijna 20% lager ten opzichte van juni 2019. Dit blijkt uit onderzoek van vakvereniging ProFri onder 270 bedrijven.

Voor frituurspeciaalzaken als cafetaria’s, snackbars en frituren zijn de maanden in het voorjaar normaliter van groot belang. De omzet ligt in deze tijd van het jaar steevast fors hoger dan in de wintermaanden. Niet alleen snacks en friet kennen een hogere verkoop, maar het voorjaar is ook de start van de ijsverkoop.

In het onderzoek dat de vakvereniging Professionele Frituurders uitvoerde geeft 8% van de ondervraagden aan mogelijk op termijn in de problemen te zullen komen. Het aantal bedrijven dat de zaak sloot groeide gedurende de lockdownmaanden. In maart gaf 2% van de bedrijven aan het bedrijf te hebben gesloten in april 5% en in mei 7%.

Van de ondervraagden heeft 8% geen enkele vorm van overheidssteun aangevraagd. Bij de ondernemers die dit wel deden, zijn de regelingen TOGS en NOW het meest gebruikt. Van de gemeentelijk TOZO-regelingen is aanmerkelijk minder vaak gebruik gemaakt.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Frituurspeciaalzaken en de coronacrisis Feiten en cijfers uit branche-onderzoek juli 2020 op de website van ProFri.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven