Germania Nuts over de notenhandel in tijden van corona

"We konden onze omzet ongeveer gelijk houden behalve bij de pijnboompitten"

De coronacrisis heeft de verkoop van noten slechts licht beïnvloed. "Vanaf maart waren ook bij ons lichte omzetdalingen en een moeilijkere inkoopsituatie in sommige landen merkbaar. Maar van een grote omzetdaling was enkel sprake bij de pijnboompitten. Hun omzet nam met bijna vijftig procent af", blikt Oualid Ben Haj Ammar, directeur van de firma Germania Nuts uit Berlijn, op de afgelopen maanden terug.

Het gros van de pijnboompitten wordt uit de Russische regio Siberië afgenomen. Aanvullend zijn er producten uit China. "Normaal gesproken vertoont dit segment ieder jaar een aanzienlijke omzetstijging. Dit jaar is deze groei desondanks voor het eerst gestagneerd." De zwakke vraag naar pijnboompitten is volgens de gespecialiseerde handelaar eenvoudig te verklaren. "Er gaan heel veel pijnboompitten naar de horeca, waar ze voor salades en pesto gebruikt worden. Juist deze afzetsector werd vanwege de wekenlange sluiting compleet overhoop gehaald.“


Oualid Ben Haj Ammar van de firma Germania Nuts uit Berlijn stelt een zwakke vraag naar pijnboompitten vast.

Noodgedwongen overgestapt op Spaanse pistachenoten
Bij de overige hoofdproducten van het bedrijf uit Berlijn, bijvoorbeeld pistachenoten, walnoten, cashewnoten en pinda's, zijn de omzetten vergeleken bij andere jaren vrijwel gelijk gebleven. Maar bij sommige producten heeft de crisis een duidelijke uitwerking op de inkoopsituatie gehad. "Onze pistachenoten nemen we over het algemeen hoofdzakelijk vanuit de VS en Iran af. De Iraanse regering heeft tijdens de lockdown aanzienlijke exportbeperkingen ingevoerd, waardoor we noodgedwongen over moesten stappen op Spaanse producten."

Bij de overige noten heeft de crisis een lichte uitwerking op de prijsvorming gehad, vertelt Oualid. "Walnoten importeren we meestal uit Oost-Europa, Chili, de VS of China. Chinese walnoten zijn normaal gesproken altijd iets voordeliger. Vanwege de crisis was er echter ook bij de Chinese partijen sprake van een lichte prijsstijging, waardoor de prijsverschillen uiteindelijk ongeveer wegvielen."


Grote hoeveelheden verpakt in BigBags.

Geleidelijk herstel van de markt
Momenteel ziet de leverancier een licht herstel van de markt. "Vooral pistachenoten worden nu langzaam weer meer gevraagd, een voorteken dat de handel zich nu langzaam weer normaliseert." Ook in het buitenland komen de zaken nu geleidelijk weer op gang, ziet men. "In aansluiting op onze groeiende activiteiten in België en Frankrijk wilden we begin dit jaar ook naar Italië expanderen. Corona heeft deze plannen vervolgens vanzelfsprekend door elkaar gegooid. Na de zomervakantie – vanaf september-oktober – zullen we ons opnieuw met onze toekomststrategie bezighouden.“

Voor meer informatie:
Germania Nuts GmbH
Oualid Ben Haj Ammar
Orber Str.18a 
141193 Berlin
Tel: 03029671054
Mobiel: 01776006411
E-mail: info@germanianuts.de  
www.germanianuts.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven