EU onderschept in mei en juni 36 partijen Argentijnse citroenen met ziekten

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors duidt de ziekten aan als een van de grootste bedreigingen voor de citrustelers in de Valenciaanse Gemeenschap. Getuige daarvan zijn de 39 onderscheppingen in de maanden mei en juni van ziekten bij de import van Argentijnse citroenen in de Europese havens. Zo werden er vondsten gedaan van Citrus Black Spot en citruskanker.

De Europese Commissie heeft onlangs een evaluatie gepubliceerd van de mogelijke gevolgen van het commerciële luik van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) op economisch en sociaal gebied, maar ook op het vlak van milieu en mensenrechten. De studie, uitgevoerd door de London School of Economics, stelt dat de impact van het handelsakkoord op gevoelige agrovoedingssectoren in de EU eerder beperkt zal zijn, maar het valt op dat er geen rekening werd gehouden met de import van citroenen.

Volgens gegevens van Europhyt, het meldingssysteem van de Europese Unie voor fytosanitaire onderscheppingen, waartoe La Unió toegang heeft gehad, zijn in totaal 33 zendingen van citroenen uit Argentinië (1 in mei en 32 in juni) met Phyllosticta citricarpa onderschept, 2 met Xanthomonas (juni) en 4 met de schimmel Elsinoë. In juni zijn ook 3 partijen citrus uit Zuid-Afrika geweigerd met Thaumatotibia leucotreta.

Als we de gegevens van 2019 vergelijken met die van 2020, dan blijkt dat er voor Argentijnse citroenen in de eerste zes maanden van dit jaar al 86% meer onderscheppingen hebben plaatsgevonden dan vorig jaar. Voor Citrus Black Spot is dat zelfs 94% meer dan in heel 2019. Hoewel de import van Zuid-Afrikaanse citroenen nog maar net begonnen is en er nog zes maanden in het verschiet liggen, zijn er op dit moment al 91% meer onderscheppingen gedaan dan in 2019.

Tijdens de eerste helft van dit jaar is er reeds hetzelfde aantal Xanthomonas-onderscheppingen uitgevoerd als vorig jaar. Voor Thaumatotibia zijn dat er al vier keer meer.

Deze nieuwe vondsten maken het voor La Unió duidelijk dat quarantaineplagen zoals Citrus Black Spot en citruskanker, die nog niet in de EU voorkomen, een ernstige bedreiging vormen en een duidelijk risico inhouden op verspreiding en besmetting, wat nefast zou zijn voor de Spaanse citrusindustrie. “Daarom zou men, alvorens een handelsakkoord te ondertekenen, de gevolgen voor de Europese telers op allerlei vlak goed moeten analyseren, strengere grenscontroles moeten uitwerken en de toegang moeten verbieden van elk product dat niet is geteeld onder dezelfde voorschriften die de Europese Unie van haar eigen producten eist".

Voor meer informatie: http://launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven