Atilio Saldias, Grupo Nuttra: "We hebben voldoende tijd gehad om de markt te analyseren"

Nieuw AGF-bedrijf ziet het licht na de lockdown

Met de sluiting van de horeca vanwege corona hebben veel voedingsbedrijven noodgedwongen tijdelijk hun activiteiten moeten stopzetten. Hoewel dit heel wat schade heeft veroorzaakt aan vele ondernemingen, kon het ook als een kans worden gezien om de bedrijfsactiviteiten te diversifiëren en nieuwe oplossingen te zoeken.

Zo is er bijvoorbeeld de groep Nuttra, een Spaans bedrijf gevestigd in Vitoria, in de Baskische provincie Álava, dat al decennia actief is in de import en distributie van alcoholische dranken. In de loop der jaren heeft de firma zijn activiteiten gaandeweg uitgebreid, maar altijd in voedingsbranche. Zo deed de groep overnames van onder andere een vleesfabriek, een productiebedrijf dat plantaardige burgers en gemaksproducten maakt en een aardappelverwerkingsbedrijf. En recentelijk, tijdens de lockdown, maakte het van de gelegenheid gebruik om een grondige marktstudie te maken. Het resultaat is een zopas geopende afdeling voor de afzet van verse groenten en fruit.

"Tijdens de lockdown hebben we ruim de tijd gehad om de groente- en fruitmarkt en de daarop aanwezig zijnde partijen grondig te bestuderen", zegt Atilio Saldias, directeur van de AGF-afdeling van Grupo Nuttra. “We hebben een departement in het leven geroepen dat groenten en fruit gaat importeren uit de meest relevante teeltgebieden wereldwijd om die te verdelen op de Spaanse markt. Ook gaan we Spaanse AGF exporteren naar EU-landen en daarbuiten, zoals het Midden-Oosten en Azië. En tot slot zullen we ons ook bezighouden met de directe vermarkting van producten afkomstig van verschillende bronnen op meerdere internationale markten, waarbij we zoveel als mogelijk de interventie van tussenpersonen vermijden."

Voor de afzetactiviteiten van AGF heeft het bedrijf een kantoor in Barcelona geopend. “Het merendeel van de Spaanse afzetpartijen is in deze regio gevestigd. We hebben ook andere locaties overwogen, maar vanuit commercieel oogpunt hebben we gekozen voor Barcelona. Onze afdeling is al operationeel en we zijn niet alleen erg enthousiast over de oprichting van deze business unit, maar ook over andere ambitieuze groeiprojecten”, zegt Atilio Saldias.

“We zijn al citrus in Zuid-Afrika aan het laden voordat de oogst in Spanje begint. Binnenkort gaan we aan de slag met druiven uit Italië. We betrekken limes jaarrond uit Brazilië, waarvan we ook een deel uit Mexico en Vietnam halen om de programma’s aan te vullen. Verder importeren we kiwi’s uit Chili, voor zover dat nu mogelijk is, en later schakelen we dan over op Italië en Griekenland. Bovendien bereiden we nu al de herfst- en winterprogramma's voor met Spaanse seizoensproducten en een reeks exoten, waaronder ananas en mango”, legt Atilio Saldias uit.

De toenemende overnames van kleine bedrijven door grote consortia in de AGF-sector biedt volgens Atilio ook kansen voor de kleinere ondernemingen. “Onze AGF-afdeling wordt zeer positief onthaald. Een nieuwe wind is meestal welkom in deze sector en zeker als het wordt gepresenteerd als een alternatief voor de traditionele en grote groepen die de markt domineren. We willen een directe link naar de teelt bieden zonder tussenpersonen en met een zeer persoonlijke service, wat de Europese en internationale partijen op prijs stellen. In onze filosofie staat de menselijke factor centraal. Pas daarrond draait dan het zakelijke aspect en de verdere ontwikkeling van het bedrijf.”

Voor meer informatie:
Atilio Saldias
Nuttra Fruits
C/ Selva 12, Modulo B, Of. 3
Parc de Negocis Mas Blau
08820 Barcelona (Spanje)
Mobiel: +34 639 525 464
atilio.saldias@nuttrafruits.com
nuttra.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven