Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aanvallen op trucks lijken in aantal af te nemen nu het kouder is

Meeste Zuid-Afrikaanse havens gesloten wegens torenhoge golven en stormachtige wind

In de haven van Kaapstad belemmeren golven van meer dan negen meter hoog het afmeren van zeeschepen nu de Zuid-Afrikaanse kust in korte tijd getroffen wordt door het derde koufront op rij.

Momenteel liggen de activiteiten in de havens van Kaapstad Port Elizabeth en Nggura stil vanwege de krachtige wind maar worden in de haven van Durban de werkzaamheden alweer hervat. 

Het passerende koufront heeft de voorbije dagen hevige regenval, stormschade, hagel en sneeuw veroorzaakt aan de kust maar ook landinwaarts en er wordt nog meer kou verwacht. 

Een sterk lagedrukgebied ligt voor de kust waarbij het koufront zich uitstrekt over de Westkaap. (EUMETSAT /South African Weather Service)

Nog geen overvallers van vrachtwagens aangehouden
Het lijkt erop dat het koude weer het aantal overvallen op vrachtwagens af doet nemen.

Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association heeft de regering opgeroepen alles in het werk te stellen om de demonstranten die vrachtwagens aanvallen te arresteren. De mensen uit de transportsector die FreshPlaza tot nu toe gesproken heeft, weten niet of er nog verdere arrestaties verricht zijn en het was ook niet mogelijk om dit te verifiëren bij de Zuid-Afrikaanse politie. 

De aanvallen lijken in aantal afgenomen te zijn naarmate het weer onstuimiger werd maar toch werden er in het noorden van KwaZulu-Natal vorig weekend nog drie vrachtwagens in brand gestoken. 

Het gebied rondom Motherwell in Port Elizabeth wordt angstvallig vermeden na een aantal gewelddadige aanslagen en intimidatie.   

Veel transportbedrijven raden hun chauffeurs bovendien aan om alleen overdag te rijden. 

Bepaalde snelwegen worden vermeden 

Na een gewapende overval op een vrachtwagen ten zuiden van Johannesburg vorige week hebben transportbedrijven het advies gekregen om de snelweg N3 te mijden, die een belangrijke verbinding vormt tussen het noorden van Zuid-Afrika en Durban.

Rechts: Bij Townhill, in KwaZulu-Natal, vielen pallets sinaasappelen van een vrachtwagen die pas 50 km verderop kon stoppen (er is een video van het incident te zien op de Facebookpagina van SA Trucker's)

Dit is niet gunstig voor vrachtwagens die vanuit de citrusboomgaarden in Limpopo en Mpumalanga op weg gaan naar de haven van Durban. Vanwege alle omwegen die zij moeten nemen, kost het transport veel meer tijd. 

"Het kost meer tijd om het fruit te lossen en de vrachtwagens doen er ook langer over om terug te keren naar de teeltbedrijven," zegt een logistiek manager van een groot teeltbedrijf. "Het grote probleem is het rouleren van de vrachtwagens waardoor er knelpunten ontstaan in de havens en de magazijnen overvol raken."

Er zijn ook berichten over vrachtwagens die worden gestolen en vervolgens worden gebruikt om de weg te versperren (de sleutels worden weggegooid). 

In sommige gevallen worden vrachtwagens omver geduwd. Deze week zijn er al meerdere ladingen citrus op deze manier verloren gegaan. Aan het verlies van de lading en de schade aan de vrachtwagen en container hangt al gauw een prijskaartje van €53.000 en €79.200. 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven