Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen voor circulaire tuinbouw: leer van mango of tomaten

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft in het World Horti Center in Naaldwijk de pop-up-show van Biobased Greenport West-Holland geopend. Hier ontdekken bezoekers welke biobased en circulaire mogelijkheden er zijn in de tuinbouw, zoals leer, garen en karton dat gemaakt is van tomatenstengels.

Biobased Greenport West-Holland (een programma van Greenport West-Holland) is een netwerkorganisatie van bedrijven, kennis- en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken ze aan het realiseren en versterken van de circulaire bio-economie in de tuinbouw. 

“Van reststromen zijn nuttige producten te maken”, vertelt projectleider Willem Kemmers. “Dat voorkomt verspilling van waardevol materiaal én kan zorgen voor nieuwe of aanvullende verdienmodellen.”

Op de foto van links naar rechts: Jolanda Heistek (programmadirecteur Greenport West-Holland), Willem Kemmers (projectleider Biobased Greenport West-Holland), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland, voorzitter Greenport West-Holland).

Textiel en handgel
De eerste voorbeelden zijn er nu. Zo werd onlangs een handdesinfectiemiddel op basis van Celosia en laurier gelanceerd. En mangoschillen kunnen verwerkt worden tot leer.

Verder kan van tomatenstengels karton, leer en garen worden gemaakt. Nienke Binnendijk van Blue City waar dit tomatentextiel – in samenwerking met Biophilica, een startup uit Londen – ontwikkeld wordt: “Wat je allemaal kunt maken van tomatenvezel is echt tof om te ontdekken. We hebben met veel mensen samengewerkt om te onderzoeken wat je kan doen met de vezels. Alleen dan kom je tot oplossingen die ook de kans hebben om op grotere schaal te werken, zoals dit leerachtig materiaal."

Ook kunnen gewassen speciaal voor bijvoorbeeld de inhoudsstoffen worden ontwikkeld. Voorbeelden zijn ook online te vinden op het BioBoost platform

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Land- en tuinbouw van provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland: “De Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd bekend om haar kennis en innovaties. Deze circulaire projecten zijn daar weer zo’n mooi voorbeeld van, dat kan bijdragen aan het behoud van onze internationale toppositie.”

De pop-up-show moet bezoekers aan het WHC inspireren. Bedrijven en instellingen met eigen biobased toepassingen zijn dan ook van harte uitgenodigd hun producten hier te presenteren.

Voor meer informatie: 
Greenport West-Holland
Willem Kemmers - Projectleider Biosbased 
Biosbased@greenportwestholland.nl 
Tel: +31629446560 

Publicatiedatum: