USDA: Citrus Semi-annual EU

Marokko en Zuid-Afrika bevoorraden citrusmarkt na tegenvallende oogsten in Europa

In 2019/20 zal de citrusproductie in de EU naar verwachting met 11% dalen tot 10,4 miljoen ton. Deze prognose is 4% hoger dan de vorige ramingen. De verwachte daling van de totale productie is toe te schrijven aan de ongunstige weersomstandigheden in Spanje, de belangrijkste leverancier van citrus in de EU. De daling van de citrusproductie in de EU kan een stimulans zijn voor de invoer in de EU, terwijl de uitvoer van citrus uit de EU gelijk blijft als gevolg van de hogere binnenlandse vraag in de EU.

De strategische exportmarkten voor citrus uit de EU zijn nog steeds Canada, het Midden-Oosten en China.

Spanje en Italië zijn de belangrijkste leveranciers van citrus in de EU, gevolgd door Griekenland, Portugal en Cyprus. Voor 2019/20 wordt een daling van de totale citrusproductie verwacht, voornamelijk in Spanje als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. De kwaliteit van het fruit zal naar verwachting echter uitstekend zijn. Tijdens de coronapandemie is de consumptie van citrus populairder geworden doordat consumenten op zoek gingen naar levensmiddelen om het immuunsysteem te versterken. Deze groei van de citrusconsumptie in combinatie met een lager citrusaanbod in de EU heeft de Spaanse citrusprijzen in de eerste 16 weken van 2020 omhoog gestuwd.

Voor 2019/20 wordt de sinaasappelproductie in de EU voorspeld op 6,1 miljoen ton, bijna 9% lager dan in het voorgaande jaar, maar 6% hoger dan eerdere ramingen. Deze daling wordt vooral verwacht in Spanje, de grootste sinaasappelleverancier van de EU, als gevolg van ongunstige weersomstandigheden met zware regens in het voorjaar en het najaar.

In de afgelopen negen jaar is de totale sinaasappelproductie in de EU met bijna 13% gedaald. De teelt van mandarijnen is met 8% gedaald. Ook de citroenproductie zal naar verwachting met 16% dalen ten opzichte van de vorige periode tot 1,4 miljoen ton. De EU-productie van grapefruits zal naar verwachting met 11% dalen tot 96.000 ton, als gevolg van de verwachte sterke daling in Spanje, de belangrijkste leverancier van citroen en grapefruit in de EU.

Het totale areaal aan citroenen en grapefruits in de EU blijft toenemen met een groei van 8% sinds 2011, maar heeft dit jaar geen grotere opbrengsten als gevolg.

Voor 2019/20 wordt verwacht dat de invoer van citrus in de EU als gevolg van de daling van de productie van citrus in de EU licht zal toenemen, voornamelijk vanuit Marokko en Zuid-Afrika.

De exportbestemmingen voor EU-citrus zijn met name Zwitserland, Noorwegen en Canada met een aanzienlijke stijging van de export naar China en het Midden-Oosten. Verwacht wordt dat de uitvoer van citrus uit de EU op strategische markten zoals Canada, het Midden-Oosten en China een opwaartse trend zal blijven vertonen.

Voor meer informatie: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven