Xavier Rosario, Louis Rosario Sarl:

“De hoge prijzen van Spaanse sinaasappelen brengen de markt uit balans”

Dankzij de goede reputatie verliep de afzet van sinaasappelen tijdens de lockdown over het algemeen buitengewoon soepeltjes. Tegelijkertijd was de opbrengst van het Valencia Late-ras dit jaar maar klein. Als gevolg hiervan hebben de Spaanse telers de prijzen behoorlijk opgevoerd en die hoge prijzen veroorzaken op dit moment problemen op de markt, vertelt Xavier Rosario van Louis Rosario Sarl, een bedrijf gespecialiseerd in de import van Spaanse producten.

“Vanaf het moment dat de lockdown een feit was, werden de sinaasappelen niet meer afgezet. Normaal gesproken is er veel vraag naar sapmachines in Valencia Late, maar doordat het toerisme er niet echt op gang is gekomen en restaurants niet zo veel werken als gewoonlijk, is er weinig vraag naar dit ras. Hierdoor blijven we zitten met zeer dure sinaasappelen waarvan de prijzen helemaal niet overeenkomen met de kleine consumptie. De markt is echt uit evenwicht.”

Xavier voegt hier nog aan toe dat Spaanse telers bovendien vaak vergeten dat er nu ook Marokkaanse concurrentie is. “Valencia Late kost € 1,80 per kilo. De prijs voor Latte Marokko ligt tussen 1 en 1,20 €. Dat verschil is te groot.”

De situatie rondom Spaanse citroen ziet er niet veel beter uit. “Omdat de vraag tijdens de lockdown groot was, bleven de prijzen stijgen. De afzet van citroenen liep goed tot de eerste Argentijnse citroenen in Europa aankwamen. Omdat laatstgenoemde citroenen veel goedkoper zijn, besloten consumenten te kiezen voor deze citroenen in plaats van de Spaanse citroenen.”

Louis Rosario biedt ook Spaanse platte perziken. “We zijn het seizoen goed begonnen, maar de afgelopen 10 dagen is het aantal afgezette perziken toch gedaald. Misschien is er te veel concurrentie van andere producten als de Franse perziken, waar op de Franse markt veel vraag naar is. Bovendien worden niet alle soorten fruit evenveel geconsumeerd en merken we de gevolgen van het gebrek aan toerisme.”

Zoals dat voor alle soorten steenfruit geldt, zijn de volumes platte perziken dit jaar beperkt. “We weten daardoor nooit zeker of we volgende week voldoende producten hebben. We bekijken dat per dag. De kleuren van de platte perziken zijn bovendien in vergelijking met voorgaande jaren niet consistent. Dit probleem betreft meer dan de helft van de volumes. Ze doen het minder goed dan de gekleurde gewone perziken. Afhankelijk van de soort zijn er verder vaak geen grote varianten.”

Voor meer informatie:
Xavier Rosario
Louis Rosario Sarl
Telefoonnummer: +33 (0) 4 68 68 33 11
xavier@louisrosario.com  
www.louisrosario.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven