"Krap aanbod bij ingevlogen exoten is inmiddels compleet omgeslagen"

Tot ongeveer een maand geleden was er sprake van een acuut tekort aan luchtvrachtcapaciteit en daardoor ontstond er een krap aanbod aan ingevlogen exotisch fruit op de markt. In de afgelopen weken is de situatie echter snel omgeslagen want momenteel is er sprake van een licht overaanbod bij de ingevlogen mango's en avocado's, ziet Pedram Pandijeh, inkoper en verkoper bij H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg.

Ingevlogen mango's: "Situatie is compleet omgeslagen"
Bij de stand van H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf bepalen ingevlogen mango's uit Mexico, de Dominicaanse Republiek en Senegal het huidige aanbod. "De vraag neemt de laatste 2-3 weken iets af vanwege de aanwezigheid van steen- en zachtfruit. Er is echter meer dan voldoende aanbod voorhanden, ik zou het zelfs een licht overaanbod noemen." Dit werkt zich ook uit op de prijzen: Kent-mango's worden momenteel in de groothandel aangeboden voor circa 31-35 euro per doos van 6 kg, terwijl de Dominicaanse mango's gemiddeld zo'n 5 euro duurder zijn.

Ingevlogen avocado's: aanbod uit zowel Zuid-Amerika als Zuid-Afrika
Bij de ingevlogen mango's is er volgens Pedram eveneens een overaanbod merkbaar. "We bieden avocado's uit meerdere herkomstlanden aan, want het aanbod uit Zuid-Afrika neemt nu langzaam toe. Parallel hieraan zijn er ook nog partijen uit Zuid-Amerikaanse landen op de markt, bijvoorbeeld uit Chili." Ondertussen gaan nog niet de gebruikelijke hoeveelheden naar de horeca. Deze ontbrekende vraag heeft tot dalende prijzen geleid. "Afhankelijk van de kwaliteit liggen de prijzen van rijpe avocado's rond de 12-15 euro per krat."

Papaja: vraag ongewijzigd
Het assortiment aan ingevlogen fruit wordt gecompleteerd met papaja's van het ras Formosa. "Passend bij het seizoen nemen we de papaja's uit Brazilië af. We zien alles bij elkaar een ongewijzigde vraag en iets hogere prijzen dan vorig jaar."

Dat laatste hangt met de beperkte luchtvrachtruimte in het kader van de coronacrisis samen. "Eind mei/ begin juni was er bij alle ingevlogen exoten sprake van een zeer krap aanbod en bijpassend hoge prijzen. Inmiddels is de situatie compleet omgeslagen."

Grote groei in de retail
Alles bij elkaar is het bedrijf H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf goed door de crisis heen gekomen, bevestigt men. "Corona heeft ons gelukkig niet zo hard getroffen. Natuurlijk konden we minder aan horecatoeleveranciers leveren maar in plaats daarvan was er echter een grote groei in de retail. Het inkoopgedrag heeft zich tijdens de lockdown ook compleet veranderd: men kookte meer thuis en kocht daarom gevarieerder in: daarom hebben we vooral bij groenten meer exotische producten kunnen verkopen. Gember werd op het hoogtepunt van de crisis voor de drie- of viervoudige prijs verkocht", blikt men terug. 

Voor meer informatie:
H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf
Pedram Pandijeh
Großmarkthalle, Stand 354
Banksstraße 28, 20097 Hamburg
T: +49 (0) 40 33 62 88
F: +49 (0) 40 32 68 13
E-mail: pedram@ehmann-frucht.de    
www.ehmann-fruchthandel.de     


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven