Toename van 36%

Areaal BGA-aardappel Patata di Bologna explosief gestegen

In het Italiaanse Emilia-Romagna kregen telers in 2019 meer betaald voor hun aardappelen dan voor hun perziken en nectarines. Het gevolg laat zich makkelijk raden: een sterke toename van het areaal in de aardappelteelt en een daling van het fruitareaal. En de trend zet zich voort. In het seizoen 2020/2021 zal het consortium van de Patata di Bologna Dop 419 hectare op volle capaciteit hebben, tegenover 357 hectare in 2019/2020, een stijging van ruim 36%.

"Dit is een duidelijk teken van een product dat door de consument steeds meer wordt gewaardeerd," zegt Davide Martelli, voorzitter van het consortium. "De Patata di Bologna Dop, de aardappel met beschermde geografische aanduiding (BGA), combineert een kwaliteit die hem uniek maakt met een sterke productidentiteit die nauw verbonden is met het grondgebied, de enige Italiaanse aardappel die wordt geteeld én verpakt in Bologna. Aan dit alles wordt de garantie van de BGA-certificering toegevoegd om de kwaliteit te beschermen volgens een strikte specificatie."

Volgens de gegevens van het consortium bedroeg de totale opbrengst van dit product in het seizoen 2019/2020 11.229 ton, een stijging van 19,8% in vergelijking met het jaar ervoor. Het cijfer wordt nog interessanter als het op de lange termijn wordt geanalyseerd: 10 jaar geleden bedroeg de opbrengst 4.936 ton, dat is nog niet eens de helft, wat een groei van 127,5% betekent.

Primura is de enige BGA-aardappelvariëteit, waarvan de kenmerken worden bepaald door de genetica en het teeltmilieu: de bodem, het klimaat, de teelttechnieken, de manier van bewaring, zijn de ingrediënten van een aardappel van de vruchtbare gronden van Bologna. Het teeltgebied ligt hoofdzakelijk tussen twee rivieren, de Sillaro en de Reno. De Patata di Bologna DOP is authentiek, gezond en rijk aan smaak.

"Het oogstseizoen begint over enkele dagen en onze verwachtingen zijn hooggespannen. De eerste oogstresultaten zijn voortreffelijk, ondanks de uitzonderlijk droge voorjaarsperiode. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar laten we zeggen dat de oogst in de beste omstandigheden is," zegt Martelli tot slot.

Voor meer informatie:
Davide Martelli
Consorzio di tutela patata di Bologna DOP
via Tosarelli 155
40050 Villanova di Castenaso - Italië
+39 51 7821709
www.patatadibologna.it
Facebook


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven