Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Experimenten met teelt op de maan en in extreme omgevingen

Het Italiaanse Enea werkt momenteel aan een hightech tuin om microgroenten op de maan en in ander extreme omgevingen te kunnen telen. De teelt vindt dan plaats in een speciale iglo-kas die bestand is tegen zeer lage temperaturen.

Luca Nardi

Dankzij geavanceerde virtual reality-technieken kunnen ruimtemissies worden gesimuleerd. Dit experimentele project, met de naam V-GELM (Virtual Greenhouse Experimental Lunar Module), gaat van start in het Casaccia Research Center. Het doel van het project is een maankweekmodule te ontwikkelen door innovatieve kweektechnieken op basis van hydrocultuur te combineren met virtuele experimenten om het leven van de astronauten in toekomstige lange-termijn missies te ondersteunen. Het project wordt uitgevoerd door een team van Enea-onderzoekers en studenten van het CITERA (Centro Interdipartimentale Territorio Edilizia Restauro Ambiente), van de Tuscia University en Sapienza University van Rome. 

Virtuele reconstructie van een aantal activiteiten

V-GELM is geselecteerd uit de projecten die worden uitgevoerd door universitaire teams van over de hele wereld in het kader van de IGLUNA 2020-missie van de European Space Agency (ESA). Deze werden op 9 juli gepresenteerd.

Het project bestaat uit twee fasen. Bij de eerste fase zijn de studenten en onderzoekers betrokken bij het architectonische en functionele ontwerp van de ruimtes die gesimuleerd worden door middel van virtual reality-technieken. Dit gebeurt in samenwerking met Mars Planet Society. De tweede fase omvat Hort3, de innovatieve Enea-tuin waar de hydrocultuur van twee bepaalde rassen radijs, Daikon en Rioja, zal worden uitgevoerd en getest in een speciale tent met de naam 'EGG'. De naam slaat op zijn specifieke eivorm. De tent zelf is ontworpen door de Universiteit van Milaan.

De EGG-tent

“Het virtuele experiment stelt ons in staat om een realistisch interactief perspectief te bieden dat geschikt is voor het simuleren van de omgevingen en de activiteiten. Op deze manier is het mogelijk om vanaf het begin kritische problemen te identificeren alsmede de kosten voor het ontwikkelen van ruimtemodules, zegt Luca Nardi van Enea.

De module die Enea heeft ontwikkeld in het kader van het Hortspace-project, gefinancierd door de Italian Space Agency, bestaat uit een gesloten kringloop multi-level hydrocultuur teeltsysteem van één kubieke meter met LED-belichting waar verschillende soorten microgroenten worden geteeld. Deze zijn doelbewust geselecteerd om de ideale groeifase te bereiken voor consumptie binnen 10-15 dagen.

Het laboratorium

“Het is een zogeheten grondloos teeltsysteem waarbij water wordt gerecycled en er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Het is de bedoeling dat de astronauten op deze manier hoogwaardig vers voedsel tot hun beschikking hebben. Dit is een mooi project en als het slaagt dan is dit de opstap naar de toekomst waarin groenten in besloten omgevingen, zoals die van toekomstige buitenaardse bases of zelfs in extreme omgevingen, zoals warme en koude woestijnen, kunnen worden geteeld,” besluit Nardi. 

ENEA is het Italiaanse agentschap voor nieuwe technologieën, energie en duurzame economische ontwikkeling, een overheidsorgaan dat zich richt op onderzoek, technologische innovatie en de levering van geavanceerde diensten aan ondernemingen, overheidsdiensten en burgers in de sectoren energie, milieu en duurzame economische ontwikkeling.

Voor meer informatie:
www.enea.it

Publicatiedatum: