Namibië zal maandelijks voor €686.000 aan aardappelen importeren

Om een einde te maken aan het tekort aan aardappelen, zal Namibië de komende vijf maanden voor zo'n €13,7 mln aan aardappelen moeten importeren, zo laat de Namibia Agronomic Board weten. De organisatie is daarom van plan om te investeren in pootgoedbedrijven om de inputkosten omlaag te brengen en de lokale aardappelteelt te bevorderen.  

Volgens de ramingen zullen lokale telers de komende vijf maanden slechts 8.121 ton aardappelen telen, terwijl het land 19.144 ton nodig heeft. Aardappelen zijn het meest gegeten product in het land en gemiddeld bedraagt de vraag zo'n 3.800 ton per maand. 

Tuinbouwdeskundige Emilie Abraham zegt dat het land kampt met hoge inputkosten en dit geldt vooral voor kleinschalige teeltbedrijven. "De lage opbrengsten kunnen worden toegeschreven aan factoren als de slechte verkrijgbaarheid van pootaardappelen." 

Ze gaf aan dat de verwachte aanvoer momenteel alleen afkomstig is van de grootschalige teeltbedrijven in het land, waardoor er de komende vijf maanden een tekort van 11.023 zal ontstaan. 

De financiële middelen van kleinschalige teeltbedrijven zijn beperkt en vanwege de hoge inputkosten zien zij volgens Abraham vaak af van de aardappelteelt. Zij voegde eraan toe dat de Namibia Agronomic Board momenteel probeert om samen met regionale en internationale investeerders lokaal pootgoedbedrijven op te richten. 

Hierdoor zouden kleinschalige bedrijven, die zich nu geen pootaardappelen uit het buitenland kunnen veroorloven, een betere toegang tot pootgoed krijgen. Dit zal echter niet genoeg zijn om geheel in de lokale vraag te voorzien en er zal een maandelijks tekort van 2.204 ton blijven bestaan, waardoor Namibië genoodzaakt zal blijven om iedere maand voor ongeveer €686.000 aan aardappelen te importeren. 

Bron: namibian.com.na


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven