Sam Gielen en Matthijs Ahsman, Frutos Tropicales Europe:

"90% van onze mango's afkomstig vanuit eigen sourcing"

Tholen - Krap drie jaar geleden gingen Sam Gielen en Matthijs Ahsman van start met Frutos Tropicales Europe (FTE). Inmiddels bestaat het team in Bleiswijk uit vijftien personen en wordt bij 'zusje' Frutos Tropicales Brasil (FTB) de laatste hand gelegd aan de bouw van een eigen pakstation om de mango's van eigen teelt (110 hectare) te verwerken.


Sam Gielen en Matthijs Ahsman

Volle focus op overzee
"We zijn de afgelopen drie jaar hard gegroeid, maar de productfocus is vanaf dag één dezelfde. We richten ons volledig op de import van overzees fruit met mango's als hoofdproduct en hebben daarnaast jaarrond avocado's, gember en limes in het assortiment. Aanvullend voeren we enkele producten zoals overzeese druiven, granaatappels, kiwi, vijgen en citroenen. Maar we begeven ons pertinent niet in het Europese fruit", vertelt Matthijs.

"Mango's zullen altijd onze core-business blijven. De laatste tijd neemt ook de afzet van ons Ready to Eat-assortiment een vlucht. Sinds dit jaar rijpen en verpakken wij mango en avocado in zowel ons eigen merk Flamingo als in Private label, vertelt Sam. "Nu vormen de Ready-to-Eat exoten nog maar 10% van onze afzet, maar we verwachten hiermee de komende jaren verder te groeien bij met name de Europese retail."

"Wij geloven heilig in specialisatie. Afnemers willen graag werken met bedrijven die kostenefficiënt werken en zich specialiseren in enkele producten zo direct mogelijk vanaf teelt. Klanten weten dat ze voor mango's, avocado's, limes en gember altijd bij ons terecht kunnen. Met deze productgroepen richten we ons op retailers, serviceproviders en groothandels in heel Europa, waarvan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa de belangrijkste afzetmarkten zijn", vervolgt Sam.

September pakhuis gereed
"Door de samenwerking met onze Peruaans partner waren we al in staat om ons aanbod mango's en druiven deels uit eigen productie te voorzien. Sinds een jaar hebben we ook onze eigen mangoproductie in Brazilië, waarbij in september de bouw van ons eigen pakstation gereed is. Daardoor kunnen we zo'n 90% van het jaar onze mango's betrekken uit eigen sourcing", vertelt Matthijs. "De hele productie is gericht op de Europese verkoop en we verladen ook rechtstreeks vanuit Brazilië en Peru naar Spanje, Italië en Rusland."

De zomerperiode is traditiegetrouw een wat rustigere periode voor FTE, maar dat verleidt de importeurs niet om haar productfocus aan de kant te zetten. "Als we een container mandarijnen binnenkrijgen, worden we bij wijze van spreken zenuwachtig, maar dat worden we niet van vijftien containers mango’s in de week", lacht Sam. "Daarbij zien we binnen een product als mango's nog ongelofelijk veel groeipotentie, zeker nu ons Ready-to-Eat-assortiment met stabiele programma's de weg naar de Europese retail steeds beter weet te vinden."

Blauwe vijgen
"Daarbij is het niet erg dat in deze tijd met een overvloed aan Europees fruit het mango-aanbod wat beperkter is. Naast onze productie in Peru en Brazilië maken we het seizoen rond met aanvoer uit de Guatemala, Dominicaanse Republiek, Ivoorkust, en Senegal. Limes betrekken we jaarrond uit Brazilië en Mexico, gember uit China en Brazilië, avocado’s veelal uit Peru, maar ook uit Colombia en Mexico", somt Matthijs op. "Voor specifieke specialties maken we een uitzondering. Zo hebben we een importprogramma met Peruaanse blauwe vijgen, een niche-product waarmee we ons echt kunnen onderscheiden en inmiddels een behoorlijke speler zijn."

Gevraagd naar de plannen voor de komende drie jaar, antwoordt Matthijs lachend: "Vind je het nog niet hard genoeg gaan? We hebben de afgelopen drie jaar grote stappen gemaakt en met onze eigen productie een sterke basis gelegd. Die basis willen we de komende jaren versterken. We hebben niet de ambitie om een bedrijf met honderd man te runnen, maar willen een beheersbare kostenstructuur houden. Productfocus en kostenefficiëntie zullen dan ook de komende jaren onze pijlers blijven."

Voor meer informatie:
Matthijs Ahsman / Sam Gielen
Frutos Tropicales Europe
Klappolder 191
2665 MP Bleiswijk
Tel. +31 (0) 10 3075 100
info@fteurope.eu
www.fteurope.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven