Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IRI Inflation Tracker meet de wekelijkse veranderingen in consumentenbestedingen en prijzen

IRI heeft in deze Corona tijd twee indicatoren gelanceerd voor FMCG retailers en -fabrikanten in Europa. De IRI Demand Index en de IRI Inflation Tracker meten de wekelijkse veranderingen in consumentenbestedingen en prijzen. Ze bieden inzicht in de belangrijke trends voor merken en retailers die tijdens deze wereldwijde pandemie met een sterk veranderde vraag naar hun producten worden geconfronteerd.

De IRI Demand Index volgt de wekelijkse veranderingen in FMCG-aankopen in consumentenwaarde ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden per categorie. Door gebruik te maken van de kracht van de IRI-data vanuit alle Europese retailkanalen in combinatie met een volledig geautomatiseerde prognoseoplossing, wordt dit de nieuwe industriestandaard voor het volgen van veranderingen in consumentenbestedingen in FMCG gedurende deze Corona-crisis en daarna.

De IRI Inflation Tracker brengt de wekelijkse veranderingen in kaart van de gemiddelde consumentenprijzen van de verschillende categorieën binnen FMCG ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Wijzigingen in de gemiddelde prijs kunnen het gevolg zijn van meerdere factoren: wijzigingen in de schapprijs, wijzigingen in promoties, wijzigingen in de mix van duurdere en goedkopere producten en/of wijziging in de mix van groot- en kleinverpakkingen. De Inflation Tracker is gebaseerd op de zeer robuuste en betrouwbare databronnen van IRI: de kassagegevens van retailers.

Beide trackers zijn beschikbaar voor de VS, VK, Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland en te vinden op het IRI COVID-19 Info Portal. Voor Nederland zijn de trackers beschikbaar voor drie kanalen: Supermarkten (incl. online), Drogisterijen en Petrol.

Dr. Kirshnakumar S. Davey, President Strategic Analytics bij IRI: “Het consumentengedrag en de bestedingen zijn de afgelopen drie maanden sterk veranderd door de COVID-19-pandemie. Voor FMCGretailers en -merken is de impact nog groter, omdat ze voor unieke uitdagingen komen te staan om hun klanten te kunnen blijven bedienen. Gedurende deze tijden is toegang tot snelle, nauwkeurige, up-to-date verkoopinformatie via de IRI Demand Index van cruciaal belang, terwijl de IRI's Inflation Tracker organisaties helpt snel te reageren op prijswijzigingen en tijdig te anticiperen op toekomstige prijsveranderingen. "

Baljit ‘Bal’ Dail, president van IRI, Global, voegt hieraan toe: "Deze twee economische indicatoren vormen een krachtige combinatie en bieden een consistent, vergelijkbaar wereldwijd beeld van de vraag en inflatie. Ze zullen managers in staat stellen hun prestaties in landen en continenten te benchmarken en zijn zeer nuttig voor de wereldwijde klanten van IRI, beleidsmakers, brancheverenigingen, opinieleiders, retailers en overheid om duidelijk te krijgen wat er gebeurt in deze continue dynamische industrie. ”

Recente inzichten vanuit de trackers:

• In de vijf geanalyseerde Europese landen blijft de consumentenvraag voor totaal FMCG hoog vergeleken met een jaar geleden voor de UK, Nederland en Duitsland. In Frankrijk zien we echter een daling en de omzetten in Italië zijn stabiel, aangezien een versoepeling van de COVID-19-regels ertoe leidt dat mensen weer aan het werk en naar school gaan, waardoor het thuisverbruik daalt.
• In alle landen groeit de vraag naar food sterker dan naar non-food, behalve in Frankrijk, waar beide dalen. Ook in Nederland en Italië neemt de vraag naar non-food producten af.
• De prijs blijft stijgen in al deze landen, behalve in Italië, waar de prijs stabiel is. Food laat hogere prijsstijgingen zien dan non-food.
• In Duitsland, Frankrijk en Nederland is alcohol de categorie met de hoogste prijsstijging, maar dit had geen invloed op de stijgende vraag, behalve in Duitsland, waar de categorie wel daalde. Ook Italië kende een sterke groei, vooral in wijnen, sterke dranken en aperitieven. Goed weer en lange weekenden/ vakanties (thuis vieren) zorgden voor de stijgende vraag in deze landen. In de UK zijn bieren, wijnen & sterke dranken samen met diepvries, tabak, vers vlees, verse vis, ijs en frisdrank de sterkst groeiende categorieën.
• De non-food groei binnen de categorie huishoudelijke artikelen wordt gedreven door schoonmaakproducten, met name in de UK, Nederland, Italië en Duitsland.

Bron: IRI Nederland

Publicatiedatum: