Cerescon:

"Zelfrijdende aspergeoogstrobot Sparter kan gamechanger zijn"

Tholen – Deze weken timmert oogstinnovatiebedrijf Cerescon aan de weg met de zelfrijdende aspergeoogstrobot Sparter. Sparter is uitontwikkeld, er worden alleen nog enkele cosmetische aanpassingen gedaan. Cerescon gaat in 2021 de eerste drie machines leveren aan Duitse telers en verwacht dat voor het aspergeseizoen 2021 meer grote innovatieve telers de “gamechanger” in asperges aanschaffen.


Mark van Lier en Thérèse van Vinken van Cerescon met Roger Lenders van Teboza (r)

Cerescon zal voor komend seizoen 10 Sparters produceren, welke per stuk 350.000 euro gaan kosten. De snelle beslissers krijgen een interessantere prijs.  Of telers een machine gaan aanschaffen, zal sterk samenhangen met de terugverdientijd. “Dat zal voor iedere teler anders uitpakken, want het is onder andere afhankelijk van het areaal, de rijafstand, de lengte en breedte van de bedden. We hebben rekenmodellen ontwikkeld waarin we al deze variabelen kunnen meenemen”, vertelt Thérèse van Vinken, o.a. verantwoordelijk voor marketing bij Cerescon. Een ruwe maatstaf is dat je met een Sparter ongeveer 50 procent van je oogstkosten bespaart. De 1-rijige Sparter kan uiteindelijk ongeveer 25 handstekers vervangen. Door het zelfrijdende concept op rupsbanden zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. Sparter kan bediend worden door één operator.


Eén operator nodig om de Sparter te bedienen

Het aanbod aan gemotiveerde seizoenarbeiders wordt krapper, lonen stijgen en de overheid stelt steeds hogere eisen aan de arbeidsomstandigheden. “Arbeid is de achilleshiel. Afgelopen aspergeseizoen was het door corona een extra grote uitdaging om voldoende mensen bij elkaar te krijgen en heeft ons veel energie gekost, maar uiteindelijk krijg je met een team alles toch voor elkaar. De Sparter kan een oplossing zijn voor een deel van ons personeelsvraagstuk. Op een gegeven moment kom je op een punt dat machinaal oogsten een interessant alternatief is”, aldus Roger Lenders, sales en projectmanager bij Teboza.


De technologie van de detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is afgelopen jaar verder geoptimaliseerd.

Sparter is in nauwe samenwerking met grote aspergetelers ontwikkeld. Als lid van de usergroup is Teboza vanaf het eerste moment betrokken geweest. De belangstelling van Teboza gaat niet alleen uit naar arbeidsbesparing. De belofte dat Sparter voor een verbeterslag in kwaliteit en kwantiteit zorgt, maakt de oogstmachine ook interessant. “De kwaliteit van asperges is erg weesafhankelijk. Zolang een asperge onder de grond zit, is dit in potentie een klasse 1 asperge. Als het warm wordt, versnelt de groei en is de kans groter dat een asperge boven het bed uit gaat steken. Zodra de asperge in aanraking komt met zonlicht is er de kans dat de aspergekop zich opent en het topje een violet verkleuring krijgt. Wanneer dat gebeurt, brengt deze per kilo minder op”, legt Roger uit.


Steekrobot

Sparter bevat unieke gepatenteerde technologie die het mogelijk maakt asperges al ondergronds te detecteren. Daardoor voorkom je het bovenstaande beschreven kwaliteitsverlies.
Met behulp van een zogenaamde aardski injecteert Sparter een heel klein elektrisch signaal in de bodem. Dit signaal zorgt ervoor dat de asperge een soort antenne wordt.  Sparter detecteert onder de grond met behulp van zogenaamde tasters met sensoren (lange metalen vingers die door het aspergebed glijden), de locatie van de asperges. Zodra een taster dicht bij een asperge komt, trekt deze zich terug en geeft tegelijkertijd de coördinaten van de asperge door aan de steekrobot. Deze snijdt de asperge af, legt deze op een transportband die de asperge naar de verzamelbak verplaatst. Het aspergebed wordt na het steken hersteld, gehomogeniseerd en aangedrukt zodat nieuwe asperges niet krom groeien. Sparter detecteert ook alle asperges waardoor het rendement verbetert.

Klik hier voor uitleg over de oogsttechniek

Vanuit telers is er veel belangstelling voor Sparter. Komende weken geeft Cerescon velddemonstraties. “De aanvragen van telers, die interesse hebben in Sparter, zijn sinds de Coronacrisis verdubbeld nu het vinden van handoogsters moeilijker is dan ooit. Sparter kan komend seizoen een gamechanger zijn. Het verbetert de kwaliteit én kwantiteit én halveert de kostprijs van personeel t.o.v. handoogst’’, aldus Mark van Lier die onlangs is aangetrokken als international sales manager. Cerescon wil in vijf jaar tijd groeien naar 150 machines per jaar en concentreert zich daarnaast op het opzetten van de infrastructuur voor service- en onderhoud van de Sparters. 

Voor meer informatie:
Mark van Lier
mark.vanlier@cerescon.com

Thérèse van Vinken
therese.vanvinken@cerescon.com

Cerescon 
+31 (0)40 200 1041
info@cerescon.com  
www.cerescon.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven