Kiko Torres, Exquisite Fruits (Spanje):

“Er zullen zo’n 30% minder kaki’s zijn maar er worden wel grotere maten verwacht”

Het panorama van het Spaanse steenfruit is dit jaar helemaal anders dan dat van de voorbije seizoenen toen er grote hoeveelheden fruit beschikbaar waren en de prijsdruk fors was. De mindere volumes in heel Europa en in het bijzonder in Spanje, waar het weer in de lente spelbreker heeft gespeeld, zijn allesbepalend voor de gang van zaken op de steenfruitmarkt, zo zegt Kiko Torres, partner in Exquisite Fruits, een Spaans afzetbedrijf van groenten en fruit.

Daniel Vidal en Kiko Torres, oprichters van Exquisite Fruits

"Aan het begin van het seizoen dachten we veel te kunnen oogsten, net zoals de voorgaande jaren. Dus werden er contracten afgesloten met prijzen die eerder aan de lage kant lagen", legt Torres uit. "De mindere oogst maakt de afzet er niet gemakkelijker op. We hebben moeite om de vereiste volumes volgens de programma’s te kunnen leveren.”

De beschikbare hoeveelheid fruit ligt niet alleen lager in Spanje, maar ook in de rest van Europa, die de markt van fruit voorziet in de maanden juli en augustus. In Spanje betreft het de belangrijke noordoostelijke provincie Lérida, waar een verwoestende hagelbui half juni, vlak voor het begin van de oogst, enorme schade toebracht aan 12.000 hectare boomgaarden. In de rest van Europa zal er wegens vorstschade ook minder geplukt kunnen worden.

“Op dit moment moeten Italië en Frankrijk op het voorplan treden, maar ze hebben het moeilijk. Er is weinig fruit en ook de markt werkt niet mee, omdat er prijsdruk is”, zegt de partner van Exquisite Fruits. "Toch moeten we opmerken dat wij tot nu toe geen slecht seizoen hebben gehad en dat geldt zowel voor de volumes als voor de prijzen."

30% minder kaki’s verwacht
“Nu richten we onze aandacht volledig op de kaki’s. We zijn bezig met het voorbereiden van de programma's en zijn overeenkomsten met coöperaties en leveranciers aan het afsluiten om onze klanten te kunnen bevoorraden. Er wordt dit jaar zo’n 25 à 30 procent minder fruit verwacht door de eerder ongewone temperaturen, maar de maten lijken wel groter te gaan uitvallen."

Ondanks de productiedaling zegt Torres dat hij, op basis van reeds afgesloten exportprogramma's naar het Midden-Oosten, Hong Kong en verschillende Europese landen, waaronder Duitsland en Zwitserland, een groei van de afzet verwacht met 30 à 35 procent.

Citrus en zachtfruit
De kaki is nog steeds een van de belangrijkste producten voor Exquisite Fruits, maar het citrus en het zachtfruit krijgen een steeds prominenter rol binnen het productaanbod. “Met de bessen uit Huelva hebben we een geweldige groei doorgemaakt. En het citrus heeft echt wel zijn jaar gehad.” 

Corona heeft de afzet van langer houdbaar fruit een flinke duw in de rug gegeven. “De Europese consument, die noodgedwongen thuis moest blijven en slechts één keer per week boodschappen ging doen, kocht bijvoorbeeld liever een kilo sinaasappelen, die redelijk goed bewaren, dan een kilo aardbeien. Dit heeft zeker bijgedragen aan het succes van citrus, dat altijd als eerste uitgeput was in het fruitschap”.

Voor meer informatie:
Kiko Torres
Exquisite Fruits, S.L.
Plaza del Prado, 21
46702 Gandía (Valencia) - Spanje
Tel: +34 960 653 909
Mob:+34 663 129 129 
kiko@exquisitefruits.com
exquisitefruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven