Import uit EU toegenomen

Gemengde vooruitzichten voor Amerikaanse fritesindustrie

Deskundigen binnen de aardappelsector zijn blij met het nieuwe handelsakkoord met China maar maken zich tegelijkertijd zorgen over de toegenomen import van diepgevroren frites uit Europa. 

Matt Lantz, vice-voorzitter van Bryant Christie, lichtte de internationale trends op de aardappelmarkt onlangs toe tijdens de National Potato Council, die dit jaar online werd gehouden. De exportmarkt voor Amerikaanse aardappelen blijft groeien en terwijl de Covid-19-pandemie heeft geleid tot een daling van de export biedt de internationale markt volgens Lantz ook de nodige lichtpuntjes voor Amerikaanse aardappeltelers. 

Lantz gaf een toelichting op het handelsakkoord met China, waarmee  chipsaardappelen uit de regio Pacific Northwest toegang tot de Chinese markt kregen. "Het goede nieuws is dat we op 25 februari 2020 na twintig jaar onderhandelen een overeenkomst met China hebben gesloten. Het akkoord trad op 32 april jongstleden officieel in werking."

Lantz vertelde dat hij tijdens de onderhandelingen regelmatig het gevoel kreeg dat er geen overeenstemming zou worden bereikt en zei dat het akkoord een enorme stap vooruit betekent voor de aardappelsector. 

Exporteurs moeten wel bepaalde fytosanitaire maatregelen nemen maar verder zijn de bepalingen in het akkoord volgens Lantz zeer redelijk. 

Hij hoopt dat de overeenkomst voor de export van chipsaardappelen zal worden uitgebreid met andere staten, waarna de focus zal komen te liggen op een akkoord met China voor de levering van consumptieaardappelen. 

Lantz had ook slecht nieuws te melden met betrekking tot de toename van de import van frites uit de EU. "De import van diepgevroren frites uit de EU heeft een vlucht genomen. Ik spreek niet over dumping omdat dit een juridische term is en daarnaast moeilijk aan te tonen is. Momenteel geldt er een tarief van 8% voor Europese frites en de snelste manier om dit probleem aan te pakken zou dan ook een tariefsverhoging zijn."

Bron: potatonewstoday.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven