Uitzonderlijke uitbraak van bladluizen

Testen van gecertificeerd pootgoed in Frankrijk gegarandeerd ondanks Covid-19

In Frankrijk zullen, ondanks de situatie met betrekking tot Covid-19, de vereiste officiële controles op gecertificeerde partijen pootaardappelen gegarandeerd worden uitgevoerd.

Net als bij veel andere voorjaars- (en zelfs winter) gewassen ontkomt de pootaardappelenteelt dit seizoen niet aan een uitzonderlijke uitbraak van bladluizen die virussen overbrengen. Deze zeer bijzondere situatie komt zelden voor en ondanks de sanitaire maatregelen in verband met Covid-19 worden veldinspecteurs gemobiliseerd om de controlewerkzaamheden uit te voeren die overeengekomen zijn tussen FN3PT en GNIS/SOC, de bevoegde autoriteiten voor certificering en fytosanitaire aangelegenheden van pootaardappelen.

FN3PT en zijn producentenorganisaties Bretagne Plants, Comité Nord en Comité Centre et Sud delen mee dat alle officiële testen die nodig zijn om de sanitaire kwaliteit van de pootaardappelen te garanderen, zullen worden uitgevoerd overeenkomstig de geldende Europese en Franse regelgeving en op verzoek van de bevoegde autoriteiten. Deze testen worden, zoals gebruikelijk, in gecertificeerde en erkende laboratoria uitgevoerd, naast de visuele inspecties op het veld en met name de testen voor de opsporing van virussen na de oogst (visuele inspecties en ELISA-testen, indien van toepassing, PCR-testen) en IF-testen om de afwezigheid van quarantaine-bacteriën te controleren.

De laboratoria beschikken over voldoende reagentia om deze testen op de Franse teelt uit te voeren. Het bieden van de nodige sanitaire garanties aan de gebruikers van Franse pootaardappelen, of ze zich nu in Frankrijk, in Europa of in andere landen bevinden, is de prioriteit van de vereniging van gecertificeerde pootaardappeltelers FN3PT/OP.

FN3PT/OP bevestigt zijn standpunt dat alle partijen pootaardappelen officieel moeten worden getest, ook de partijen die Frans grondgebied binnen komen. Het gaat om het sanitaire behoud van het milieu en de teelt voor alle sectoren (poot-, consumptie- en bewerkingsaardappelen). Waakzaamheid is geboden ten aanzien van het binnengebrachte pootgoed, waarvan de hygiënische kwaliteit moet voldoen aan de regelgeving om besmetting van het grondgebied te voorkomen.

Voor meer informatie:
Bernard Quere
FN3PT
La Fédération Nationale des Producteurs de Plants de Pomme de Terre 
+33 1 44 69 42 60
Bernard.quere@fnpppt.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven