Update Chili:

Eerst Chileens citroenen goed op Chinese markt ontvangen

Eind juni is de eerste Chileense citroenexport goed ontvangen op de Chinese markt vanwege de kwaliteit. Doordat Chili vrij is van de mediterrane fruitvlieg hoeft het Chileense citrusfruit geen speciale koudebehandeling te ondergaan, die invloed kan hebben op de kwaliteit van het fruit. Door dit fytosanitaire voordeel onderscheidt Chili zich van andere producenten op het zuidelijk halfrond, Australië en Zuid-Afrika, aldus de voorman van Asoex (brancheorganisatie van fruitexporteurs). In 2019 importeerde China 329.000 ton citrus van het zuidelijk halfrond. Chili probeert sinds de markttoegang in mei van dit jaar een aandeel van deze markt te pakken, en de verwachtingen bij Asoex zijn hoog gespannen.

Neerslag in juli zorgt voor tijdelijke verlichting waterschaarste
Na een regenachtige eerste week van juli is het neerslagtekort in de centrale hoofdstedelijke regio terug gebracht tot 9% minder dan t.o.v. een normaal jaar. Om dit in perspectief te plaatsen met het rampzalig droge 2019: toen viel tot aan de eerste week van juli 53 mm neerslag, dit jaar 160 mm. Een vergelijkbare tendens met een tekort van 9% is gemeten in de zuidelijke regio Maule, een belangrijke regio voor de fruitteelt.

De voorzitter van de Nationale Landbouwassociatie SNA verwacht hierdoor een beter jaar voor de landbouw sector dan de vorige drie jaren. De sneeuw die nu in de Andes is gevallen geeft enige mate van garantie voor komend oogstseizoen. Het probleem van structurele droogte is hiermee nog niet opgelost. Als gevolg van droogte werden afgelopen seizoen investeringen uitgesteld, daalde de productie met 10% en kwam de kwaliteit van de producten in het geding.

Eerste vertical farm van Latijns-Amerika klaar voor uitbreiding
Na een goed eerste jaar van de pilot-farm het bedrijf Agro Urbana USD $1 miljoen aan nieuwe investeringen binnengehaald. Het Chileense initiatief dat bladgroente kweekt met kunstlicht en een hydroponic systeem is tot zover de enige vertical farm in de regio. Met een beginkapitaal van een half miljoen USD werd een loods in een buitenwijk van Santiago omgebouwd tot de huidige 300 m2. Het pilotproject produceert maandelijks 20.000 porties bladgroente en verkoopt die aan restaurants en via internet. De twee oprichters kwamen op het idee tijdens een bezoek aan een vertical farm in San Francisco en zagen potentieel voor een dergelijke aanpak in Chili. Met een waterbesparing van 95%, een stabiele kwaliteit en een korte lokale supply chain verwacht het bedrijf een winstgevend model te kunnen bouwen. De nieuwe investeringsronde zal worden gebruikt om het productassortiment uit te breiden en daarmee ook aan de retail te gaan leveren.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven