Totale goederen overslag daalde met 4,9%

Antwerpse haven kan schade van coronacrisis beperken

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp daalde de eerste jaarhelft met 4,9% ten opzichte van de eerste helft van 2019. Na een sterk eerste kwartaal kende de haven een terugval in de overslag van alle goederenstromen, uitgezonderd het containersegment. Ondanks de impact van de coronacrisis op de globale productie- en logistieke ketens en een daling van de vraag als gevolg van de pandemie, bleef de haven 100% operationeel.

Containeroverslag status quo
De containeroverslag kende een stijging in het eerste kwartaal van het jaar, maar voelde vanaf april de gevolgen van geschrapte afvaarten. Toch noteert de containeroverslag in de periode januari-juni 2020 een lichte stijging van +0,4% in TEU ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (met april en mei 2019 als absolute recordmaanden). Het aantal aanlopen van schepen daalde, maar dat werd gecompenseerd door enerzijds gemiddeld meer volume per schip en anderzijds extra aanlopen, bovenop de normale vaarschema’s. Opvallende stijgers in deze bijzondere periode waren de overslag van farma-producten, e-commerce en gezonde etenswaren. Begin juni verwelkomde de haven ook het nieuwste grootste containerschip ter wereld, de HMM Algeciras met een capaciteit van 23.964 TEU.

Vooruitzichten
Voor het derde kwartaal verwacht Port of Antwerp nog blank sailings, maar tegelijk ziet het wel de eerste tekenen van herstel en het aantrekken van de Europese economie. Port of Antwerp stelt alles in het werk om het efficiënt functioneren van de haven te blijven verzekeren.

Bron: Port of Antwerp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven