Dirk Coucke, DLV / Fruit Trading Company

“FTC vernieuwt en zet prijs Conference-peren voor komend seizoen”

Tholen – Tijdens de ledenvergadering van de Fruit Trading Company is de Conference-prijs voor komend seizoen gezet. “Het was een positieve vergadering ondanks dat de leden moesten bijbetalen, omdat de prijs die we hadden afgesproken met de kopers lager was dan de prijs waarop de markt is geëindigd. Iedereen was goed gepercipieerd en dat wat voor ons een geruststelling dat de leden het systeem begrijpen”, vertelt Dirk Coucke van DLV / Fruit Trading Company.

“Naast het vaststellen van het resultaat hebben we een aantal verbeteringen aangebracht in het systeem. Eén van de verbeteringen is dat we de B-prijzen gaan meenemen in de index. Nu bestaat de index uit alleen maar A-prijzen, maar niemand heeft enkel klasse A peren, dus nemen we vanaf nu standaard 20 procent B-peren mee. Hierdoor ligt de prijs beter in lijn met de prijs die de fruittelers krijgen”, aldus Dirk. “Voor volgend seizoen zijn de nieuwe prijzen: Q1 €0,55, Q2 €0,64, Q3 €0,66. Deze prijzen komen overeen met de oude prijzen (€0,58, €0,66, €0,69), maar door het meenemen van 20 procent B-peren, is de nieuwe indexprijs in het eerste kwartaal 3 cent lager, 2 cent lager in het tweede kwartaal en 3 cent lager in het derde kwartaal. Ook zal het derde kwartaal eindigen eind april in plaats van eind mei. Dit hebben we besloten omdat we in mei zo weinig handel zien dat manipulatie van de klokprijs mogelijk zou zijn en dat willen we voorkomen.”

De startprijzen die voor het komende seizoen zijn vastgesteld komen niet zomaar uit de lucht vallen. “We vertrekken vanuit de kostprijs. We hebben uitvoerig in beeld gebracht wat de kostprijs is. Daarbij tellen we de frigo kosten op, Smartfresh, elektriciteitskosten en rekenen we inflatie mee. Dan schatten we het percentage B-peren aan de boom en hoeveel ton peren er per hectare worden verwacht. Op basis van deze twee parameters kunnen we perfect inschatten wat de telers in de kwartalen minimaal moeten krijgen om een tevreden prijs te krijgen. Uiteindelijk wordt hier door de leden over gestemd en wordt de prijs voor het seizoen gezet”, vervolgt Coucke.

Prijsmonitoringssysteem
“Ook starten we dit jaar met een prijsmonitoringssysteem. Dit is een app voor alle fruittelers, ook degene die niet bij de FTC zijn aangesloten. Wij vragen de telers om de werkelijke prijs door te geven aan dewelke ze hebben verkocht. Zo krijgen we een nog beter inzicht in de prijzen. Er wordt weleens gezegd dat de klokprijzen te laag zijn, maar wij willen weten hoeveel die te laag is. Door middel van de app willen we een juist beeld krijgen van de situatie. Ook vragen we of de telers de stocks kunnen doorgeven. Zodat we van de voorraden ook een goed beeld krijgen. Als je op voorhand prijzen gaat verkopen, moet je een goede inschatting maken van de markt die er gaat komen, de stocks zijn dan een belangrijke graadmeter. Enkel de telers die de prijzen doorgeven kunnen de andere (anonieme) prijzen bekijken. Zo houden we pottenkijkers buiten de deur”, stelt Dirk.

De verwachting voor komende seizoen is dat het totale volume Conference-peren iets lager is dan normaal. “Momenteel zijn de maten iets aan de kleine kant, maar met deze vochtige periode zijn de peren heel wat aan het inhalen. Het percentage B-peren is op een normaal niveau ingeschat”, zegt Coucke. “We hebben vastgesteld dat de FTC impact heeft gehad op de fysieke markt. De veilingen en andere partijen zijn ideeën en methodieken die wij hebben geïntroduceerd stilaan zelf aan het implementeren. We zijn er fier op dat we ook dat hebben kunnen realiseren in de fysieke markt.”

Voor meer informatie:
Dirk Coucke
DLV / Fruit Trading Company
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
+32(0)495 292 500
dc@dlv.be         
www.fruittradingcompany.be         

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven