Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bonenoogst op volle toeren bij Gemüsehof Reinheimer

"We dekken de niches in de vollegrondsteelt en kunnen de prijzen bepalen"

De oogst van de bonen uit de vollegrond bij Gemüsehof Reinheimer in Ginsheim-Gustavsburg, Hessen, is momenteel in volle gang. "Vier weken geleden konden we de eerste sperziebonen oogsten en ongeveer een week later kwamen onze eigen eerste handgeplukte tuinbonen op de markt," vertelt eigenaar en groenteboer Kai Reinheimer. Ondanks de coronapandemie ziet hij nog steeds marktpotentieel voor de bonen en andere niches voor de vollegrondsteelt.

De gepassioneerde teler brengt zijn buitenproducten op de markt via in totaal vier verkoopkanalen: retail en groothandel, weekmarkten en een eigen boerderijwinkel. Helaas loopt de groothandel in bonen op dit moment wat stroef door de terugval in de horeca. "Maar over het algemeen is de tuinboon in het bijzonder nog steeds een echte blikvanger op de menu's van de regionale restauranthouders," zegt Reinheimer. Hij kweekt de bonensoort in de vollegrond op ca. 0,5 hectare. "We kweken de tuinboon nu al zo'n zes jaar in het open veld en merken dat er een groeiende vraag is in de regionale horeca. De boon houdt goed stand en is een uniek regionaal product."

Tuinbonen, een klassiek nichegewas

Niches
Naast de tuinboon verbouwt Gemüsehof Reinheimer ook de bekendere sperzieboon op ca. 1,5 hectare. Het is een gewas dat in dit land vooral voor de verwerkende voedingsindustrie en minder voor de versmarkt wordt geteeld. "Wij plukken deze boon met de hand. De oogst is meestal drie maanden in het voorjaar en twee maanden in de zomer. Veel industriële voedingsbedrijven hebben hun productie stilgelegd vanwege het verlies van de horeca, waardoor er minder aanbod is." De huidige consumentenprijs schommelt rond de 5,90 euro per kilo, maar tegen het midden van de zomer zou de prijs zich moeten settelen op 3,90 euro.

Gemüsehof Reinheimer heeft zich ten doel gesteld om de regionale handel te voorzien van geselecteerde producten uit de vollegrond. "We hebben geen massaproducten nodig, maar we willen de niches in de vollegrondsteelt afdekken. Hoewel deze teeltmethode zeer kostbaar is, is het grote voordeel dat we de markt kunnen beïnvloeden. Door het gebrek aan concurrenten en de bijbehorende prijsdruk zijn wij degenen die de prijzen in de markt bepalen", zegt Reinheimer.

Links: Sperziebonen uit de vollegrondsteelt. Rechts: De tomaten van de vollegrond worden zowel op de wekelijkse markt als in de eigen boerderijwinkel en via regionale groothandelaren en retailers op de markt gebracht.

Tomaten uit de vollegrond: 47 geteelde rassen
De teler heeft gemerkt dat er in tijden van corona veel vraag is naar bepaalde producten. "Crispy Salanova is erg in trek. Ook onze tomaten van de vollegrond zijn op dit moment erg in trek, omdat iedereen thuisblijft, wat de verkoop zeker ten goede komt."

Bij Gemüsehof Reinheimer gedijen nu 47 tomatenrassen op ca. 3 hectare. Maar de vollegrondsteelt is altijd goed voor een verrassing, weet Reinheimer. "In 2018 konden we onze vollegrondstomaten tot in december verkopen. In 2019 eindigde het seizoen vrij vroeg door de natte herfst. Dit jaar hebben we de modernste druppelirrigatie en het gewas ziet er goed uit."

Veldkruiden
Het assortiment van het teeltbedrijf wordt afgerond met allerlei soorten open veldkruiden. De selectie van kruiden is de laatste jaren voortdurend uitgebreid. "We hebben dit jaar voor het eerst mint en salie geplant en die worden nu al geoogst. Al met al zien we dat dit segment in slechts enkele jaren sterk is gegroeid," besluit Reinheimer.

Voor meer informatie:
Kai Reinheimer
Gemüsehof Reinheimer
Unter der Ruth 54
65462 Ginsheim
Duitsland
+49 614 493 8500
info@gemuesehof-reinheimer.de
www.gemuesehof-reinheimer.de

Publicatiedatum: