Miguel Blanco, secretaris-generaal van COAG:

"Wat ons te wachten staat in Spanje, is geen nieuwe normaal, maar de rauwe werkelijkheid"

De gevolgen van corona voor de Spaanse economie zouden nog meerdere jaren kunnen aanhouden, zo vertelt Miguel Blanco, de secretaris-generaal van de telersorganisatie COAG, aan de nieuwsdienst Efeagro. Hij heeft het over een nooit eerder geziene economische crisis die nog zeker drie jaar zal duren.

Volgens Blanco doemt er voor de AGF-sector, net als voor andere productie- en dienstensectoren, geen nieuwe normaal, maar een rauwe werkelijkheid op. “De coronacrisis is nog lang niet over en ook wanneer er een vaccin beschikbaar mocht komen, zal de malaise nog blijven aanhouden.”

De secretaris-generaal voorspelt een blijvende lagere consumptie en een gewijzigd consumptiepatroon. Ook de export belooft nog enige tijd zeer gecompliceerd te zijn vanwege het internationale karakter van de gezondheidscrisis. Blanco voorziet een grotere volatiliteit en meer speculatie op de markten, wat de omschakeling en de vooruitgang op velerlei gebied, zoals op het vlak van duurzaamheid, stokken in de wielen gaat steken, vooral dan bij de kleinere telers.

Hij vreest ook dat de grote investeringsfondsen, die nu al wereldwijd de controle over de primaire sector aan het overnemen zijn, nog zullen blijven groeien, omdat hun expansiedrang tijdens deze crisis geenszins is gefnuikt. "Ze zien de landbouwsector als een goede investering op korte en op lange termijn. Ze hebben er hun oog op laten vallen en daarmee verdwijnt ook beetje bij beetje het concept van sociale economie", zo beweert hij.

Vanuit zijn oogpunt heeft de samenleving behoefte aan duurzame landbouwstructuren omdat de voedselzekerheid moet worden gegarandeerd. Daarom is hij ervan overtuigd dat de telers in de post-corona-fase de strijd verder moeten aangaan ter verdediging van de voedselzekerheid binnen de Europese Unie. In dit licht acht hij het wenselijk om de handelsovereenkomsten te herzien om voor meer controle te zorgen op de import, om een betere regulering van de voedselketen te bekomen en om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versterken.

Terugkijkend op de voorbije maanden, is Blanco ervan overtuigd dat, mocht de pandemie opnieuw hevig toeslaan, de AGF-sector op dezelfde manier zou moeten reageren zoals het nu heeft gedaan met toevoeging van de opgedane ervaring. De primaire sector heeft duidelijk aangetoond dat hij van vitaal belang is voor de hele samenleving op mondiaal niveau en dat hij in staat is geweest elke schakel van de productieketen actief te houden ondanks de moeilijkheden die een crisis van dit niveau met zich heeft meegebracht op het vlak van bijvoorbeeld mobiliteit. Toch betreurt Blanco dat deze situatie niet heeft geleid tot een verbetering van de prijzen en de rendabiliteit van de teeltbedrijven.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven