L'Ortofrutticola F, Sicilië

Trage afzet water- en honingmeloen

"Dankzij de hoge mate van professionaliteit van de lokale telers kunnen wij een product aanbieden van hoge kwaliteit, zowel qua zoetheid als qua grootte. Toch zijn we niet tevreden met de prijzen, vooral niet als het gaat om watermeloenen," zegt Salvatore La Porta, algemeen directeur van het Italiaanse L'Ortofrutticola F, als we het hebben over het huidige seizoen van watermeloenen en honingmeloenen.

Algemeen directeur Salvatore La Porta in het veld met watermeloenen

L'Ortofrutticola F is gevestigd in de buurt van Niscemi, op Sicilië, en het assortiment omvat typische lokale producten zoals tomaten, paprika's, artisjokken, aubergines, courgettes, druiven, (mini)watermeloenen en honingmeloenen, die in de volle grond worden geteeld.

"We hebben geprobeerd de redenen te achterhalen voor een dergelijke fluctuerende markt, die wordt gekenmerkt door een onbevredigende verkoop en instabiele prijzen. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het feit dat de toeristische sector en de horeca te lijden hebben, de vraag afremt. Bovendien waren de temperaturen in de afgelopen week lager dan gemiddeld, dus we hopen dat het warme weer van de afgelopen dagen zal aanhouden."

Verkoopdirecteur Alessandro La Russa

"We begrijpen deze consumptiecrisis niet helemaal. Vooral als het gaat om watermeloenen, is de verkoop zowel op Sicilië als in heel Italië traag. Ik denk dat de problemen in de horeca de consumptiecrisis, die al jaren aan de gang is, nog hebben verergerd. De situatie wordt natuurlijk nog meer verslechterd door de maatregelen die zijn genomen vanwege de pandemie alsook de koele zomertemperaturen," voegt verkoopdirecteur Alessandro La Russa toe.

In deze fase schommelen de productieprijzen voor watermeloenen rond de 0,10-0,15 €/kg, met het risico dat de producten op het veld blijven liggen, aangezien grote distributieketens geen grote hoeveelheden accepteren.

Honingmeloenen doen het iets beter. L'Ortofrutticola F verhandelt de Helios- en Cartago-variëteiten, die op 150 hectare door 150 producenten worden geteeld. Elke plant brengt ongeveer 8 kg meloenen op met sorteringen die variëren van 1,5 tot 3 kg. Helios wordt gekenmerkt door een uitstekend suikergehalte (gemiddelde brix van 13/14) en een typisch aroma. Maar beide variëteiten hebben het niet goed gedaan en hebben een productieprijs van 0,30-0,40€/kg bereikt. De meloenen worden voornamelijk verkocht op de lokale en binnenlandse markten.

De honingmeloenen en watermeloenen komen in bakken bij het bedrijf aan, waarna ze worden gesorteerd en verpakt voor de verkoop. De meloenen worden in kartonnen met formaat 40x60 geplaatst, maar de formaten 30x40 en 30x50 zijn ook verkrijgbaar.

L'Ortofrutticola F is GlobalGAP gecerticifeerd. Met een groeiende omzet van 15 miljoen euro is het merk beschikbaar op de wereldwijde markt, aangezien 40% van de producten wordt geëxporteerd.

Voor meer informatie:
Salvatore La Porta
L'Ortofrutticola F
C.da Pilacane
93015 - Niscemi (CL) - Italië
+39 320 6813800
commerciale@ortofrutticolaf.it
www.ortofrutticolaf.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven