Komende Poolse appeloogst zal onder het vijfjarig gemiddelde liggen

Nu het exportseizoen van Poolse appelen definitief voorbij is, is één Poolse exporteur al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe appelseizoen. Hoewel de oogst beter zal zijn dan die van vorig jaar, zal deze onder het vijfjarig gemiddelde liggen. Het belooft een onzeker seizoen te worden zolang Covid-19 de wereld in zijn greep heeft. 

"De laatste tijd hadden we uitstekend weer voor onze Poolse appelen maar de vorst in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat we de raming fors naar beneden bij moesten stellen," zegt Jan Nowakowski, manager van Genesis Fresh. "Inmiddels is de export van Poolse appelen helemaal opgehouden en de nog resterende voorraden zijn bestemd voor de lokale markt. We kijken daarom alweer vooruit naar het komende appelseizoen, dat nu al zijn ups en downs had. Zowel aan het begin als tegen het einde van de lente hadden we in Polen te maken met strenge vorst, wat tot grote verliezen heeft geleid. Na die tijd was het weer eigenlijk ideaal. Er werd rekening gehouden met een zeer droge zomer maar tot nu toe is er voldoende neerslag gevallen. We denken dan ook dat het appelseizoen in Polen geen vertraging op zal lopen ervan uitgaande dat er geen onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden."

Niet alleen in Polen zullen er minder appelen worden geoogst maar ook in andere Europese landen zal dit het geval zijn. "In Polen zal er dit jaar zeker geen sprake zijn van een recordoogst ondanks het feit dat het weer momenteel perfect is. De vorst heeft voor forse verliezen gezorgd maar over het geheel genomen zal de oogst wel groter zijn dan vorig jaar. Wanneer we echter kijken naar het vijfjarig gemiddelde, dan zitten we daar dit seizoen sowieso onder. Niet alleen Polen kampt met dit probleem want we hebben gemerkt dat veel landen hun ramingen naar beneden hebben bijgesteld. In landen als Nederland, Frankrijk en Italië zal de oogst in een aantal teeltgebieden lager uitvallen," legt Nowakowski uit. 

Naast het weer had ook de uitbraak van het coronavirus een grote impact op het voorgaande seizoen en dit zal ook voor het komende seizoen gelden. Volgens Nowakowski is het zeer moeilijk om een inschatting te maken van de prijzen wanneer de nieuwe oogst op de markt komt. "Het komende seizoen wordt zeer onvoorspelbaar gezien de pandemie. Covid-19 had de afgelopen maanden een enorme impact en we hebben veel geleerd van de chaos die hierdoor ontstond. Niemand weet wat voor effect dit zal hebben op de toekomst, bijvoorbeeld op de prijzen of vraag. Momenteel zijn de prijzen erg hoog vanwege het tekort aan Poolse appelen op de markt. De prijzen zijn zelfs zo hoog dat mensen even geen Poolse appelen meer hoeven. Wanneer de nieuwe oogst op de markt komt, hopen we dat de prijzen weer op een aanvaardbaar niveau komen."

Er is niet veel wat een appelexporteur kan doen aan de onzekerheid die dit virus veroorzaakt. Nowakowski zegt dat er niets anders opzit dan flexibel te zijn er tegelijk zoveel mogelijk vooruit te plannen. "Covid-19 zelf zal waarschijnlijk niet zoveel impact op de sector hebben in het grote geheel. Sommige mensen doen hun inkopen nu vaker vanuit huis maar of dit alleen door Covid-19 komt? Is dit niet gewoon een ontwikkeling die al aan de gang was maar vanwege de pandemie in een stroomversnelling is gekomen? Slim en snel boodschappen doen is handig voor de consument maar wat voor effect dit zal hebben op het komende seizoen is onmogelijk te voorspellen. We verwachten dat het met de export wel goed zal komen, we hebben een goede oogst van hoge kwaliteit. De situatie zou echter totaal om kunnen slaan wanneer er wereldwijd grote uitbraken ontstaan. We plannen uiteraard voor de langere termijn maar we moeten ook flexibel zijn en ons aanpassen aan de situatie als dat nodig is," zegt hij tot slot. 

Voor meer informatie:

Jan Nowakowski Genesis Fresh Tel: +48 223783405 Email: info@genesisfresh.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven