o.a. Conference, Abateh Fateh

Indiase ministerie van tuinbouw test zes nieuwe perenrassen

Voor traditionele perenrassen zijn er in Kashmir vele uitdagingen, zoals lage marktprijzen, ziekten en een korte houdbaarheid. Daarom hebben privé-importeurs, in samenwerking met het ministerie van tuinbouw in Srinagar, een half dozijn nieuwe perenrassen in Kasjmir geïntroduceerd die betere eigenschappen hebben dan de lokaal geteelde rassen. De nieuw geïmporteerde rassen zijn onder andere Abateh Fateh, Conference, Red Carmine en Carmine.

Izhan Javid van Fruit Master Agro Fresh, een toonaangevend fruitbedrijf, vertelde dat deze perenrassen in samenwerking met de overheid zijn geïmporteerd en worden geteeld in het Centre of Excellence in Zawoora Srinagar.

Hij verklaarde dat de rassen vanaf nu voor onderzoeksdoeleinden worden geteeld, maar binnen twee tot drie jaar zullen ze, nadat de tuinbouwafdeling het startsein heeft gegeven, onder telers worden verdeeld.

Volgens deskundigen waren de grootste problemen met lokaal geteelde peren zoals Babgosh en Koternal, een ruwe schil, korte houdbaarheid en onbevredigende marktprijzen, waardoor de autoriteiten gedwongen werden om nieuwe rassen te importeren.

Dr. Zahoor Ahmad, senior wetenschapper in het onderzoekscentrum van Pahnoo, vertelde The Kashmir Reader dat de nieuwe rassen worden geïmporteerd vanwege hun marktvraag.

"Het is waar dat de traditionele rassen een dalende trend vertonen en, naast een mindere houdbaarheid, te kampen hebben met ziekten. De nieuwe rassen rijpen op verschillende tijdstippen van het jaar, waardoor de marktprijzen goed blijven en de nieuwe rassen zijn resistent tegen ziekten."

Ahmad waarschuwde echter dat geen enkel ras mag worden geïmporteerd zonder eerst een quarantaine en onderzoek te ondergaan, waardoor de import niet zal leiden tot de komst van nieuwe ziekten en plagen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven