Sil Moonen, Berryfarm.nl:

"Helft minder blauwe bessen door nachtvorst"

Tholen - Een testjaar, zo noemt Sil Moonen het huidige seizoen voor blauwe bessen. "Normaal zeggen we altijd bij de start van het Hollandse seizoen dat de markt pas opleeft als de scholen weer beginnen en iedereen terug van vakantie is. Nu veel mensen in meer of mindere mate thuis vakantie vieren, kan dat weleens heel anders uitpakken. Voor ons is de Britse markt bijvoorbeeld een belangrijke afzetmarkt. Normaal gaat zo'n 30% van de 65 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk op vakantie. Als die nu meer naar hun supermarkt gaan, zou dat weleens afzetverhogend kunnen werken."

Een dergelijke meevaller kan de teler dan ook goed gebruiken. "We hebben dit jaar de helft minder bessen te oogsten als gevolg van de nachtvorst. Gelukkig hebben we onze productielocaties verspreid over Noord-Nederland, Zuid-Nederland en Noord-Duitsland (totaal 60 hectare), maar met name in Drenthe is het raak geweest. Daar was het in de nacht van 10 op 11 mei bijna 10 graden onder nul. Een schade als dit jaar heb ik nooit eerder meegemaakt. En ik ben niet de enige, al is de schade enorm plaatselijk. In Roggel heb ik bijvoorbeeld hagelschade op een perceel en op het perceel 200 meter verderop is niks aan de hand."

"Momenteel vallen de prijzen ook nog wat tegen. Vanuit Oost-Europese landen wordt de markt momenteel overspoeld met blauwe bessen, veelal vrije rassen, waardoor de prijzen wat onder druk zijn komen te staan. Maar wanneer deze van de markt zijn, kan er nog wel eens krapte kunnen ontstaan", verwacht de teler. "Maar het blijft afwachten, ik hoorde namelijk dat de eerste importbessen van het zuidelijk halfrond ook alweer in het land zijn gearriveerd. Maar niets is in deze tijd zeker. Zet een tweede Corona-golf in Zuid-Amerika door, dan ziet de wereld er weer heel anders uit."

Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
F: 0475-491461
M: 06 532 88 523
sil@silmoonen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven