Peter van der Veeken, Normec Foodcare

"Het keuren van groenten en fruit is een ambacht"

Het keuren van groenten en fruit is een ambacht, schrijft Peter van der Veeken van Normec Foodcare. Als keurmeester let je op rijpheid, kleur, stevigheid, gewicht en gebreken, maar ook op aanduiding, verpakking en maatsortering. Daarnaast heb je te maken met diverse kwaliteitsvoorschriften, klantspecificaties en ken je de overige invloeden op de kwaliteit van producten. Kortom, je bent een vakman! 

Alle data beschikbaar
Als keurwerkzaamheden zijn afgerond, komt het moment van registreren. Alle gegevens worden in een systeem verwerkt, al dan niet ondersteund met foto’s. De invulling hiervan vraagt duidelijkheid, kennis en bovenal communicerend vermogen. Alle data is immers beschikbaar voor iedereen binnen de organisatie waar je werkt. Juist daarom is het belangrijk om in een paar woorden duidelijk te maken wat je bedoelt. Iedereen die jouw registratie leest, moet direct begrijpen wat er aan de hand is met die partij. Keurrapporten worden online gekoppeld aan de juiste partij. Prachtige hulpmiddelen die de dagelijkse werkzaamheden van een keurmeester verbeteren en makkelijker maken. Een ideale situatie zou je zeggen; partijen scannen en direct je data opslaan, hoe mooi kan het zijn?!

Gevoel en inlevingsvermogen telt
Ervaring leert ook dat de cloud niet kan proeven, voelen en ruiken. Tevens worden ziektes niet altijd herkend en kan er nog geen inschatting worden gemaakt op de achteruitgang van de kwaliteit in de tijd. Weet een systeem wat houdbaarheid is? Houdt een scanner rekening met weersomstandigheden? Weet een applicatie dat hoge, zomerse temperaturen de kwaliteit van een product sterk kunnen beïnvloeden? Hoe goed de techniek ook is en hoe mooi de analyses zijn, zonder gevoel en inlevingsvermogen van de keurmeester blijven het ‘droge’ analyses.

Techniek ondersteunt de Keurmeester
Kan er op termijn volledig geautomatiseerd worden gekeurd? We gaan een heel eind komen, al zal de kennis van de keurmeester altijd noodzakelijk zijn, ondersteund door de techniek. Dat maakt het werk als keurmeester een stuk beter, leuker en makkelijker. Kwaliteit en voedselveiligheid worden alleen maar belangrijker voor consumenten, die bovendien steeds hogere eisen stellen. Kennis en ervaring zijn daarmee doorslaggevend. Het keuren van groenten en fruit is en blijft een ambacht en daarmee mensenwerk.

Verbeter de kwaliteit van AGF
Bij groenten en fruit gaat het om beheersen en continu verbeteren van kwaliteit. Maar wat is kwaliteit, wie bepaalt de norm en hoe kun je kwaliteit beïnvloeden? In onze whitepaper ‘AGF: kwaliteit kan altijd beter’ krijg je inzicht in de keten, lees je welke 4 maatregelen je kunt nemen om kwaliteit te verbeteren en hoe je blijft voldoen aan de verwachtingen van je klant.

Klik hier voor de gratis whitepaper van Normec Foodcare

Voor meer informatie:
Normec Foodcare
​Balkweg 3
​5232 BT Den Bosch   
​T. +31 418 57 58 59
www.normecfoodcare.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven