Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Iperen

Behandeling van bewaarschuren na CIPC nog grijs gebied

Tholen – Per oktober 2020 treedt het Europese verbod op chloorprofam (CIPC) in werking. Vanaf dat moment zal ook het residu moeten dalen in aardappelen. Dat is echter een uitdaging voor de aardappeltelers, omdat het gebruik van CIPC nog lang zijn sporen zal nalaten in de bewaarschuren. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan een tijdelijke verhoging van het toegelaten residu om dergelijke problemen straks te voorkomen. 

Aardappelteler Kees Groenewege, Wim in 't Veld (Van Iperen) en Jan-Pieter Bijnagte (Van Iperen)

Van Iperen trekt daarom het land in om op diverse bijeenkomsten in de aardappeltelende regio’s alle vragen van telers over het verbod op CIPC te beantwoorden. “We merken dat er nog veel onduidelijk is over de juiste manier van schoonmaken van de schuren,” vertelt Wim in ‘t Veld van Van Iperen. “Met onze bijeenkomsten willen we daar meer duidelijkheid over geven. Steeds in shifts van 20 man op 1,5 meter afstand van elkaar en dat bij verschillende telers op het bedrijf.”

De bijeenkomsten werden gehouden in een lege bewaarschuur

Zo ook bij aardappelteler Kees Groenewege uit Sint-Maartensdijk werd een bijeenkomst gehouden in een van de lege bewaarschuren op het terrein. De locaties worden niet per toeval gekozen. Vaak hebben de telers een proef lopen in het gebruik van alternatieven voor CIPC of de aanpak van de bewaarschuur. Zo loopt bij Kees een proef met de VAVI en Lamb Weston in het schoonmaken van de bewaarschuren. "Ik heb hier twee schuren staan met mechanische koeling voor de aardappelen,” vertelt Kees. “De eerste schuur is grondig schoongemaakt van het dak tot de kelders. Vier dagen waren vier man daar hard mee bezig om echt alles schoon te maken alsof het een nieuwe schuur is. Vooral de kelder was een hele klus om schoon te krijgen. Bij de tweede bewaarschuur hebben we enkel geveegd. Zo kunnen we testen of dit echt een verschil maakt. Uit genomen monsters blijkt nog niet veel verschil te zitten in residu van CIPC, maar meer naar het einde toe verwachten we dat wel te zien. We maken als alternatief voor CIPC gebruik van 1.4sight.”

Markies-aardappelen in de bewaring 

Tijdens de bijeenkomst bij Kees gaf Jan-Pieter Bijnagte van Van Iperen toelichting op de alternatieven voor CIPC die er nu zijn op de markt. “We kijken nu vooral naar 1.4sight en de natuurlijke kiemvertragers Biox-M en Argos,” vertelt Jan-Pieter. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Een ding hebben ze gemeen. Welk middel de telers straks ook kiezen, eventueel in samenspraak met hun afnemers, de alternatieven zijn een stuk duurder dan CIPC. “Uiteindelijk zullen de extra kosten aan de consument moeten worden doorberekend,” vertelt een van de aanwezige aardappeltelers. “Linksom of rechtsom.”

Spical-plus, zakjes met roofmijt, een proef van Van Iperen en Koppert op het veld bij Kees

Na de bijeenkomst en een rondleiding door de bewaarschuur was er nog een kleine bonus voor de gasten. Op een van de percelen van Kees staat namelijk nog een proefopstelling met de bestrijding van spintmijten in het veld middels roofmijten. Her en der op het veld hangen zakjes waar de roofmijten in zitten (Spical-plus). Deze proefopstelling is in samenwerking met Koppert en Van Iperen en moet vooral helpen de Markies-aardappelen te beschermen, die erg gevoelig zijn voor plagen op het veld. “Als ik er niets tegen doe, dan tasten de spintmijten zeker de helft van het veld aan,” vertelt Kees. “Alternatieve bestrijdingen zijn nodig, want ook in de gewasbeschermingsmiddelen mogen we straks minder gebruiken aan middelen.”

Voor meer informatie:
Wim in ‘t Veld
Van Iperen BV
Tel: +31 (0)188 57 88 88
Mob: +31 (0)6 535 424 00
veldw@vaniperen.com
www.iperen.com