Aardappelareaal Noord-West Europa groeit licht

De NEPG, Noordwest-Europese aardappeltelers, schat dat het consumptieareaal met 0,5 % is gestegen ten opzichte van vorig jaar tot 621.148 ha. Onder de huidige omstandigheden wordt dit als te veel beschouwd, maar de COVID-19 situatie kwam op het moment dat telers hun pootaardappelen al hadden besteld en aardappelgrond hadden gehuurd, te laat voor een gebiedsvermindering.Het grootste deel van de stijging is in Duitsland en Frankrijk, waar het erop lijkt dat een overgang van verwerking naar tafelaardappelen heeft plaatsgevonden.

De NEPG benadrukt dat het altijd de opbrengst is en niet het gebied dat het volume van de komende oogst maakt en het is nog te vroeg om deze opbrengsten te schatten. De droge omstandigheden aan het begin van het seizoen hebben mogelijk het beschikbare potentieel al beperkt. De NEPG komt begin september met een eerste opbrengstschatting.

Wereldwijde situatie
Volgens de NEPG is het dit seizoen door de vele vragen en omstandigheden lastig om de markt een richting te geven.

De markt van volgend jaar zal niet alleen afhangen van de groeiomstandigheden van het gewas in de grote 5 aardappellanden in Europa. Het aardappelareaal van de Verenigde Staten is met 5% gedaald, dus wat zal de Noord-Amerikaanse oogst zijn en welke invloed zal dat hebben op de wereldwijde export van aardappelproducten?

Het eerste deel van het groeiseizoen was te droog en knolzetting en opbrengsten van de vroege aardappelen in Duitsland zijn lager dan normaal. De verwachting is dat er minder vroege verwerking van aardappelen zal worden geoogst (effect van een zeer droge lente, koude periode waardoor sommige regio’s vorstschade hebben gehad, het lager aantal knollen) en de meeste telers hebben besloten om normaal te oogsten en niet te lang te wachten. Verschillende contracten werden zelfs opgezegd door de verwerkende industrie.

Veel vragen
Veel vragen blijven onbeantwoord... De grootste is: Wat zal de invloed van de COVID-19 pandemie zijn op de markten in de komende maanden? Maar ook zeker niet onbelangrijk: hoe goed zijn telers voorbereid op langere (en duurdere) opslag zonder het gebruik van CIPC, dat nu in heel Europa verboden is?

Voor meer informatie:
Bert Timmermans
NEPG
P/a Wisselweg 33
1314 CB Almere
+31 6 531 822 32


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven