Boliviaanse bananenexport daalt 50%

De Boliviaanse bananenexport is met 50% gedaald vanwege de lage vraag op de Argentijnse markt, één van de belangrijkste bestemmingen voor dit product, zo meldt Rolando Morales, de directeur van de Kamer voor Landbouw van Cochabamba (CAC).

Morales wees erop dat de sector de markt zal blijven bevoorraden hoewel de bananen tegen kostprijs afgezet worden en er dus geen winst gemaakt wordt. “De afzetbedrijven in de tropen proberen de werkgelegenheid te behouden, want dat is een van de grootste problemen waar we hier mee te kampen hebben”, zo zegt Morales. “Daarom is het de bedoeling om de productie op peil te houden en werk te blijven geven aan de 10.000 families die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de bananenteelt in de streek van Cochabamba.”

Een maand geleden maakte de sector ook melding van een daling van de exportprijs met €0,62 per doos. Daarnaast lopen de betalingen vertraging op door de bepalingen van de Argentijnse regering rond de aankoop van dollars, zo merkt Morales op.

Citrus
"We zijn de belangrijkste leveranciers van citrus aan Argentinië, maar meer dan 40% van het fruit geraakt de grens niet over omdat de strikte quarantaine-maatregelen geen normale afzet toelaten. We zijn de verliezen aan het opstapelen, want het gaat hier om bederfelijke producten die uiteindelijk op de afvalberg terechtkomen”, zo zegt Morales. Ook de afzet van ananas en palmharten in blik bestemd voor de export is met 40% gedaald.

De vraag van de consument richt zich nu volledig op basisproducten en zelfs daarvan is er een daling in de afzet merkbaar, zo geeft Morales mee. “Het consumptieniveau is helemaal ingestort. Logisch ook, want waar een gezin vroeger over ongeveer 1.000 bolivianos beschikte, zijn er dat nu nog maar 400. En dus heeft het ook minder geld om fruit te kopen”, zo legt Morales uit.

Bron: lostiempos.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven