"Meer dan 90% van de dadels worden in het Midden-Oosten geteeld"

De Verenigde Arabische Emiraten zijn één van de grootste exporteurs van dadels ter wereld. Het land, dat meer dan 40 miljoen dadelpalmen telt, behoort tot 's werelds grootste dadelproducenten. 

Het aandeel van de Verenigde Arabische Emiraten in de wereldwijde dadelexport stond op €195,6 mln in 2016, zo blijkt uit een rapport van het UMI. Naar verwachting zal de de dadelmarkt in het Midden-Oosten tegen 2025 een waarde van €8 mld vertegenwoordigen. 

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat honderden bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten zich toeleggen op het telen en  vermarkten van dadels. Onder hen bevindt zich echter maar een handvol wereldwijd bekende merken.

Om deze reden werd op initiatief van Tina Memic, voormalig directeur van Bateel International, The Brand Consult opgericht, dat gespecialiseerd is om deze bedrijven verder te helpen. 

"Deze 'koningin van de dadels', zoals ze ook weleens wordt genoemd, heeft ruim twaalf jaar ervaring in de sector en een ware passie voor dadels. "Dadels zijn het symbool van ons land en zullen dit ook altijd blijven. Ze staan voor onze gastvrijheid en vertegenwoordigen het erfgoed en de cultuur van ons land. We moeten deze waarden met de rest van de wereld delen!" zegt Memic. 

"Dadelbedrijven in het Midden-Oosten werken vaak nog niet volgens de beste praktijken die in andere sectoren al lang de norm zijn. Ze lopen achter op het gebied van bedrijfsontwikkeling, marktstrategieën en certificering. Ik heb een enorme passie voor dadels. Alle facetten, van de bestuiving tot aan de oogst, verwerking en het vermarkten zijn even fascinerend. Ik vind het daarom fijn om dadeltelers te kunnen adviseren over de manieren waarop zij hun bedrijf kunnen optimaliseren en hun dadels aan kunnen bieden aan een nog breder publiek," legt Memic uit. 

Wereldwijd zijn er meer dan 110 mln dadelpalmen aangeplant maar meer dan 90% hiervan is te vinden het Midden-Oosten. Het gunstige klimaat, de intensieve teelt en de concurrentievoordelen in het Midden-Oosten zijn de grootste aanjagers van de dadelmarkt in deze regio. 

"Het potentieel van premium dadels op internationale markten is immens en met name de vraag naar biologische dadels neemt wereldwijd toe, nu de consumenten steeds bewuster met hun gezondheid bezig zijn. We moeten de concurrentievoordelen en strategische ligging van de Verenigde Arabische Emiraten benutten om de lokale dadelsector een nieuwe impuls te geven," aldus Memic.  

Dadels, waarvan er honderden rassen bestaan, spelen een belangrijke rol voor de economie van veel landen. De vooruitzichten voor de dadelteelt zijn gunstig. Dit is zeker een sector om in de gaten te houden. 

 

Voor meer informatie:
The Brand Consult
Email: info@thebrandconsult.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven