Poiesz Sneek, Aldi Drachten, en Albert Heijn Zwolle

Opnieuw blokkades distributiecentra in Friesland en Overijssel

Maandagavond gingen enkele Friese boeren opnieuw protesteren tegen het voorgenomen landbouwbeleid van minister Schouten. Dit keer werden de distributiecentra van Poiesz in Sneek en Aldi in Drachten geblokkeerd. Ook het DC van Albert Heijn in Zwolle werd opnieuw geblokkeerd. 

"We willen dat de minister de voermaatregel terugdraait. Ook willen we weer met Schouten om tafel. Zolang dat niet gebeurt, blijven we dit soort acties houden", vertelt woordvoerster Janet Mensink bij de actie in Zwolle. Ze legt ook uit waarom de boeren sinds deze week hun acties richten op de DC's: "Hier wordt voedsel verspreid en door dit te blokkeren, wordt iedereen geraakt." 

Reactie supermarkten
De meeste supermarkten hebben begrip voor de acties van de boeren maar laten wel weten dat de protestacties bij de distributiecentra bij hen aan het verkeerde adres zijn. Een woordvoerder van Albert Heijn benadrukt bijvoorbeeld dat een overgroot deel van de Nederlandse agrarische producten wordt geëxporteerd en dus de invloed van de supermarkt gering is. "Wij kunnen ook alleen iets zeggen over hoe Albert Heijn omgaat met boeren en telers. De uitspraken die zondag gedaan werden, gaan verder dan dat," aldus de woordvoerder. De supermarkten benadrukken wel dat ze het belangrijk vinden om in gesprek blijven met de boeren. 

De blokkades van de distributiecentra lijken geen invloed te hebben op de bevoorrading van de supermarkten. Slechts in enkele gevallen kwamen leveringen niet op de gebruikelijke tijd aan bij de winkels. 

Demonstratie
De veiligheidsregio's Groningen en Drenthe hebben gisteren een demonstratieverbod voor een week afgekondigd voor het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Dit besluit is genomen omdat van het weekend de protesten tot opstoppingen en gevaarlijke situaties leidde. Zo kan het de hulpdiensten belemmeren in op tijd ter plaatse komen bij spoed. Vandaag maakte ook de veiligheidsregio Fryslân bekend dat er een verbod komt op dergelijke demonstraties. 

Bron: Balkster Courant, Trouw, Asser Courant, RTV Oost, Distrifood, NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven