Spaanse onderzoekers ontwikkelen broccoli met een groter kankerwerend potentieel

Een groep onderzoekers van het Spaanse Centrum voor Bodemkunde en Toegepaste Biologie van Segura (Cebas-CSIC), onder leiding van Micaela Carvajal, is bezig aan een project met de titel "Procedure om de synthese van glucosinolaten in broccoli te stimuleren met elicitors via bladtoepassing", met als doel nieuwe broccoliplanten te ontwikkelen die een groter kankerwerend potentieel hebben.

"Glucosinolaten zijn chemische verbindingen die in kleine hoeveelheden worden aangetroffen in kruisbloemigen zoals broccoli, witte kool, bloemkool en koolrabi Ze hebben enkele biologische eigenschappen die nuttig zijn bij het voorkomen van ziekten bij de mens”, legt Carvajal uit. "Van al deze gewassen heeft broccoli de hoogste en meest actieve glucosinolaatsamenstelling. Daarom wordt broccoli als de gezondste van de kruisbloemigen beschouwd. Elicitors zijn verbindingen die het metabolisme van planten stimuleren."

De onderzoeksgroep Aquaporinas, al enkele jaren onder de vleugels van Carvajal, probeert behandelingen van natuurlijke oorsprong toe te passen op broccoli om de synthese van glucosinolaten te verhogen. "Van deze verbindingen, die zo waardevol zijn om hun kankerwerende werking, kan de concentratie tot 5 keer verhoogd worden. De experimenten zijn evenwel uitgevoerd in kweekkamers en onder zeer gecontroleerde omstandigheden, dus moeten we nu dezelfde resultaten proberen te halen in de teeltbedrijven onder reële omstandigheden. Op dit moment zitten we in het midden van deze fase”, zegt de onderzoekster.

“Met de teelt in de winter en de lente zijn tot nu toe dezelfde resultaten behaald als in de kweekkamers onder gecontroleerde omstandigheden. De gebruikte technologie werkt dus uitstekend”.

“Met deze technologie zal niet alleen broccoli met een hogere voedingskwaliteit geteeld kunnen worden, maar ook de rest van het plantmateriaal, dat niet als vers voedsel wordt afgezet, zal een hoger glucosinolaatgehalte hebben en kan dus worden gebruikt om ingrediënten met een hoge toegevoegde waarde te maken, zoals voedingssupplementen”, aldus Micaela Carvajal.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven