Zuid-Afrikaanse telers hebben jaarlijks miljoenenverliezen als gevolg van diefstal

In Zuid-Afrika is het moeilijk om een raming te maken van de schaal waarop agrarische producten, zoals maïs, fruit en vee, worden gestolen maar feit is dat deze vorm van misdaad een enorme impact heeft op de duurzaamheid en winstgevendheid van de sector. Het betekent ook dat telers veel geld kwijt zijn aan veiligheidsmaatregelen. 

"Het is onmogelijk om de totale omvang van de diefstal op teeltbedrijven te bepalen. Een in 2018 door Agri SA gehouden enquête wees uit dat zeven op de tien respondenten verliezen hadden geleden als gevolg van diefstal. Deze vorm van misdaad kostte de primaire sector in 2018 €350 mln," zegt Tommie Esterhuyse van Agri SA.  

Esterhuyse zegt dat de hoge werkloosheid en de kwakkelende economie een enorme impact hebben gehad op de criminaliteit binnen de agrarische sector. Individuen die in armoede leven zien geen andere uitweg dan criminaliteit. Daarnaast neemt ook de georganiseerde misdaad steeds meer toe. 

"Deze vorm van criminaliteit heeft uiteraard ook gevolgen voor de voedselzekerheid. Als er niets aan gedaan wordt, dan zullen telers misschien genoodzaakt zijn om met hun bedrijven te stoppen. Daarom roepen we de politie op om er alles aan te doen om deze vorm van misdaad te stoppen aangezien het een zaak van nationaal belang is."

"Avocado's worden gestolen omdat ze veel geld opleveren. De hoge werkloosheid mag dan wel een rol spelen maar feit is dat niet  werklozen maar juist landarbeiders vaak bij deze criminele activiteiten betrokken zijn. In veel gevallen wordt de diefstal zorgvuldig georganiseerd en worden er mensen 'ingehuurd' om het fruit te stelen. Fruitkraampjes worden vaak uitgebaat door ondernemers die mensen inhuren om deze kramen te bemannen," zegt Derek Donkin, directeur van de South African Subtropical Growers' Association aan citizen.co.za.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven