AGF-sector Oekraïne niet langer afhankelijk van Russische markt

Volgens analisten van EastFruit zijn Oekraïense groentetelers erin geslaagd om hun afhankelijkheid van de Russische markt achter zich te laten en hebben zij hun export zelfs op weten te schalen. 

In 2012-2013 was Rusland nog de voornaamste markt voor AGF uit Oekraïne. Meer dan 29% van de totale export van AGF, met een waarde van €66,3 mln, werd naar deze markt verladen. Zo'n 3% van de Oekraïense groenten, fruit en noten werd naar Wit-Rusland geëxporteerd. 

In het seizoen 2019-2020 was de EU de belangrijkste markt voor groenten en fruit uit Oekraïne. EU-landen waren goed voor 67% van de totale export van fruit, groenten en noten uit Oekraïne. Nog eens 14% van de Oekraïense AGF werd naar het Midden-Oosten geëxporteerd en slechts 7% was bestemd voor Wit-Rusland, dat een deel van de uit Oekraïne afkomstige AGF weer re-exporteert naar de Russische markt. 

Volgens handelaren schommelt het werkelijke aandeel van Oekraïense AGF in de Russische markt tussen de 3% en 5%. De afgelopen zeven jaar is de afhankelijkheid van de export naar Rusland met een factor zeven afgenomen. Daarnaast behoort Rusland vanaf het seizoen 2019-2020 niet langer tot de grootste afnemers van Oekraïense tuinbouwproducten. 

Momenteel is Polen, met een aandeel van 17% in de export, de belangrijkste markt voor producten uit Oekraïne. Turkije komt met een aandeel van 10% op de tweede plaats, voornamelijk omdat het land grote hoeveelheden Oekraïense walnoten afneemt. Frankrijk staat op de derde plaats met een aandeel van ruim 7%. 

Frankrijk importeert met name diepgevroren zachtfruit en walnoten maar neemt ook steeds meer appelen en diepgevroren groenteproducten af. Polen importeert Oekraïense diepgevroren zachtfruit, fruit en groenten, evenals kastomaten en -komkommers. Daarnaast exporteert Oekraïne paddenstoelen, gedroogd fruit, uien, watermeloenen, meloenen, kool, bieten, kersen, knoflook en appelen naar de Poolse markt.  

 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven