Gerhard Nel, FarSoft Solutions

"Met digitaal systeem fruit intelligent en efficiënt verplaatsen en verkopen"

De fruitsector is zeer complex geworden door de hoeveelheid gegevens die beschikbaar zijn van verpakkings- en koelinstallaties en door steeds strengere exportregels. "Je moet eenvoudige antwoorden kunnen geven op complexe vragen," zegt Gerhard Nel, directeur van FarSoft Solutions.

De data uit verpakkingsfaciliteiten zijn cruciaal voor het nemen van beslissingen in de rest van het bedrijf (foto's geleverd door FarSoft-Solutions).

FarSoft Solutions is gevestigd in Wellington in de West-Kaap en is actief in heel zuidelijk Afrika. Het bedrijf heeft tientallen jaren ervaring in de versindustrie. Het software- en systeemontwikkelingsbedrijf heeft als doel om managers van verpakkingsfaciliteiten en koelinstallaties alsook exporteurs te voorzien van antwoorden om betere en snellere beslissingen te nemen over de kwaliteit van het product, de verpakking, de verkoop en de logistiek. "Uiteindelijk is het de bedoeling om op een intelligente en efficiënte manier fruit te verkopen en te verplaatsen," vat Nel het kort samen.

"Wij kunnen dergelijke informatie adequaat verwerken op basis van de historische teeltgegevens van elke boomgaard, afgezet tegen de kosten, gekoppeld aan de inkomsten uit de markt. De klant krijgt een grondig overzicht van zijn uitgaven en rendementen op elke cultivar en voor elke boomgaard," legt Nel uit.

De analyse die wordt verkregen met de software van FarSoft Solutions stelt een teler in staat om problemen te lokaliseren naar specifieke boomgaarden, zelfs om te kunnen vaststellen welke boomgaarden een maand of twee later problemen zullen gaan ontwikkelen. Er kan dus van tevoren worden vastgesteld welke boomgaarden kans op latente gebreken kunnen hebben. Dit maakt het mogelijk om na het oogsten de protocollen voor de behandeling en de opslag daarop aan te passen. "Als je het vergelijkt met twintig jaar geleden zijn digitale systemen essentieel geworden. Deze systemen helpen telers en ook producenten meer dan ze zich misschien realiseren."

Latente problemen in boomgaarden kunnen worden geïdentificeerd nog voordat het fruit wordt verpakt.

"Kwaliteitscontrole is tegenwoordig een enorm proces en er wordt veel nadruk op gelegd, lang voordat de inspecteur op bezoek komt. Letterlijk elke beweging in het pakhuis wordt gecontroleerd door het eigen kwaliteitsteam van het bedrijf, misschien is dat wel strenger dan men gewend is." Ook het bijhouden van de leeftijd is steeds belangrijker geworden, vooral bij versproducten die maandenlang worden bewaard, zoals appelen en peren.

"Ik vind het belangrijk dat iedereen in ons eigen team bij FarSoft Solutions de verssector kent. Zelfs onze softwareontwikkelaars moeten de hele keten kennen en goed begrijpen. Naar mijn mening is het niet mogelijk om goede, gemakkelijk toegankelijke systemen voor klanten bouwen als je hun bedrijf en hun product niet goed kent," zegt Nel. "In dat kader laten wij nieuwe medewerkers een paar weken bij een van onze klanten werken."

"Het dient twee doelen: de nieuwe medewerker leert onze software in de praktijk kennen en hij maakt kennis met alle processen in het verpakkingscentrum en de koelopslag. Zo kunnen zij in de praktijk meemaken hoe de software werkt en hoe onze klant met de software omgaat. Soms borrelen er daardoor nieuwe ideeën op om ons product nog verder te verbeteren."

Het team van FarSoft Solutions

Voor meer informatie:
Gerhard Nel
FarSoft Solutions
+27 21 873 6000
gerhard@farsoft.co.za
www.farsoft.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven