Colombia handhaaft bananenproductie ondanks Covid-19 en Panamaziekte

Colombia is de vierde grootste bananenexporteur ter wereld. Volgens een industrieleider heeft het de teelt en de export van het gele fruit naar zijn grootste afnemers gehandhaafd ondanks de dubbele dreiging van Covid-19 en TR4.

TR4, ook wel bekend als Panamaziekte, wordt veroorzaakt door de bodemgebonden ziekteverwekker Fusarium oxysporum. Buiten fytosanitaire maatregelen bestaan er geen doeltreffende middelen om deze verwelkingsziekte te bestrijden. In juli 2019 werd TR4 ontdekt in de noordelijke provincie La Guajira, waarna 190 hectare bananenplantage werd ontruimd. De uitbraak dwong de telers om strenge controles uit te voeren om te voorkomen dat deze schimmel zich naar andere bananenplantages zou verplaatsen.

"De bananensector is de enige tuinbouwsector die getroffen is door twee uitbraken in één jaar tijd. De ene pandemie heet TR4 en de andere heet coronavirus," vertelt Emerson Aguirre, de voorzitter van de Colombiaanse bananentelersvereniging, aan Reuters.

"De uitdaging in 2020 is om de teelt en de export op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar te houden," voegde Aguirre eraan toe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven