Schouten staat marktinterventie toe voor aubergine

Aubergines mogen uit de markt worden genomen zolang de coronacrisis de afzet van de groenten bemoeilijkt. Dat blijkt uit een lijst met versoepelingen van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO), gepubliceerd in de Staatscourant. 

Andere wijzigingen in GMO-regeling betreffen o.a. het soepeler omgaan met deadlines voor uitvoering van de operationele programma's van producentenorganisaties.

Sancties en mislopen subsidie voorkomen met opschuiven deadlines
Door corona kan het zijn dat zij voorgenomen activiteiten niet kunnen uitvoeren en dreigen er sancties door de lidstaten. Om dat te voorkomen, mogen producentenorganisaties hun operationeel programma voor 2020 gedeeltelijk of zelfs geheel opschorten.

Ook is de deadline voor uitvoering van programma's en bijgevolg de uitgaven die daarmee gepaard gaan opgeschoven naar 15 augustus 2021. Voor die datum moeten de operationele programma's plaatsvinden. Als de huidige deadline van 31 december 2020 zou blijven staan, dreigt mislopen van subsidie en dat wordt hiermee ondervangen.

Viruspreventie met subsidie
Schouten onderkent ook de virusdruk die er o.a. in de tomatenteelt is. Daarom is er in de GMO-regeling ook ruimte om subsidie in te zetten voor viruspreventie, o.a. door plastic pallets aan te schaffen, omdat die beter te reinigen zijn. 

Lees hier alle wijzigingen en versoepelingen in de Staatscourant. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven