Hans van der Kooij, Joko:

"Er komt bij onze kokosnotenoogst geen aap aan te pas"

Tholen - Kokosnoten waren afgelopen weekend groot in het nieuws. Onder meer NOS berichtte dat Albert Heijn en andere grote retailers uit het Verenigd Koninkrijk en de VS bepaalde kokosproducten uit Thailand gaan weren, waarbij apen zijn ingezet om de kokosnoten te plukken. Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA naar de leefomstandigheden van makaken-apen. De dieren worden volgens de dierenrechtenorganisatie slecht behandeld en vertonen tekenen van "extreme stress".

Dat deze apen-arbeid zich in Thailand voordoet, is Hans van der Kooij van Jokofruit bekend, maar bij de importstromen van zijn bedrijf komt er geen aap aan te pas. "Wij betrekken onze noten alleen uit Ivoorkust, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek. Die oogst wordt verricht door werknemers die de oogst met lange stokken verrichten. In deze landen gebeurt de oogst alleen handmatig."

Een groot issue bij haar klanten is het vooralsnog niet, aldus Hans. "Toevallig hadden we aan het begin van het jaar een Belgische retailklant die hier vragen over stelde. Wij hebben, evenals onze partner N&K, daarover ook verklaringen van onze leveranciers, die al aan supermarkten zijn verstrekt. Maar we laten graag onze kant van het verhaal horen. Het kan maar duidelijk zijn. Afgelopen weekend was de verloofde van Premier Johnson druk aan het twitteren dat supermarkten de kokosnoten moesten weren. Laat ze er dan alsjeblieft bij zeggen dat het om specifieke kokosnoten bij Thaise bedrijven gaat, anders is het wat ons betreft een broodje aap-verhaal."

Voor meer informatie:
Hans van der Kooij
JokoFruit/Joko Impex b.v.
Tel:  +31104761166
hans@joko.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven