Covid-19 dwingt Chinese fruitsector tot een betrouwbaarder traceerbaarheidssysteem voor importfruit

De pandemie, die al maanden aan de gang is, heeft ongetwijfeld enige invloed gehad op de groenten- en fruitmarkt. De invoer van fruit in China is aanzienlijk gedaald. Hoewel de daling van de verkoop sommige handelaren heeft gefrustreerd, heeft de crisis enerzijds de consumenten bewuster gemaakt van de voedselveiligheid en anderzijds de fruitsector het belang van de invoering van een solide traceerbaarheidssysteem doen inzien.

Chen, importmanager van Yu Qian Trading, een gespecialiseerd fruitimportbedrijf: "Wat de logistiek betreft, was de praktische verzendtijd tijdens de uitbraak van het coronavirus regulier. Wat de logistieke keten vertraagde, waren de veranderende werkmethodes van het havenpersoneel, dat deels vanuit huis werkte, plus de beperkingen op de in- en uitreis van het personeel in de haven zelf. Voor sommige bedrijven wordt de administratie rondom de vrachtbrief soms met een week uitgesteld in vergelijking met de normale situatie met alle gevolgen van dien." Chen is van mening dat in het licht hiervan de kwaliteit van het fruit en het traceerbaarheidssysteem bijzonder belangrijk is.

Tan, verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole bij Xianfeng Fruit, voegde daaraan toe: "De markt als geheel kent een langzame verloop. Consumenten zijn meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit van importfruit tegen hogere prijzen. De consumenten kopen in verhouding ook minder producten dan voor de pandemie."

Tan is van mening dat de Covid-19 ongetwijfeld een publieke crisis is, maar vanuit een ander gezichtspunt is het ook een kans voor de fruitsector. De sector zou van de situatie gebruik moeten maken om de kwaliteit van de producten en het traceerbaarheidssysteem te versterken. Hoewel het kwaliteits- en traceerbaarheidssysteem voor importfruit altijd al heeft bestaan, hebben maar weinig mensen in China er aandacht aan besteed. Aangezien de Covid-19-crisis een wijdverbreide bewustwording van de consument over de kwaliteit van levensmiddelen en de logistieke omstandigheden heeft opgelegd, is het absoluut noodzakelijk dat het kwaliteits- en traceerbaarheidssysteem in de toeleveringsketen wordt verbeterd en toegepast, zodat de hele sector meer gestandaardiseerd wordt.

Austin Gu is merkmanager bij Cydiance, een bedrijf dat zich bezighoudt met kwaliteitscontroleapparatuur. "Hoewel er veel externe factoren zijn die de kwaliteit van het fruit beïnvloeden, is de temperatuur een van de belangrijkste, waardoor temperatuurrecorders het belangrijkste onderdeel van het systeem voor de traceerbaarheid van fruitkwaliteit zijn."

"In tegenstelling tot importeurs in Europa en de VS hebben importeurs in China minder specifieke eisen voor buitenlandse exporteurs en daarom is het niet verplicht om temperatuur- en vochtigheidsrecorders in containers te plaatsen. In de meeste gevallen worden deze door de exporteurs zelf geregeld. Dit heeft geleid tot verschillende methoden en de gebruikte recorders variëren ook van aard en kwaliteit, wat leidt tot grote ongemakken voor de inspectie van de import en de opslag van gegevens."

"Zodra de problemen zich voordoen, is er niemand om de gegevens ter plaatse te onderhouden," legt Gu uit, "wat zelfs leidt tot het verlies van verzekeringsclaims. Daarom raden wij importeurs in China sterk aan om exporteurs specifieke voorwaarden te geven voor de traceerbaarheid van temperatuur en vochtigheid en om een zorgvuldige vergelijking te maken en te kiezen voor merken met een uitstekende kwaliteit en goede after-sales service, zowel op de plaats van uitvoer als in China zelf."

Nu meer en meer Zuid-Amerikaans fruit toegang krijgt tot China en het importvolume blijft groeien, ziet Cydiance het grote potentieel van deze markt. Op dit moment heeft het bedrijf in de meeste landen van Zuid-Amerika distributeurs en vestigingen in Chili en Peru om de servicemogelijkheden ter plaatse voor exporteurs en importeurs te verbeteren.

Voor meer informatie:
Gu Shaoqing
Cydiance
+86 21 6198 4298
info@cydiance.cc
www.cydiance.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven