Studie naar teelt alternatief zachtfruit in de staat New York

Nu het zachfruitsegment in heel Noord-Amerika blijft groeien, wordt er in de staat New York onderzoek gedaan naar de teelt van totaal nieuwe categorieën houtig kleinfruit. 

Het in Willsboro, New York gevestigde Northern New York Agricultural Development Program (NNYADP) subsidieert proeven met drie soorten bessen op teeltbedrijven, te weten juneberry's (krentenboom), honing-/haskapbessen en appelbessen. Alle drie de soorten zijn bestand tegen het klimaat in Noord-Amerika en de NNYADP werkt samen met zeven bedrijven in de staat New York waar met de teelt van deze bessen wordt geëxperimenteerd. Het eindverslag van deze proeven zal betrekking hebben op 11 juneberry-rassen, 15 honingbes-/haskaprassen en vier appelbesrassen. 

Op Wellesley Island in de staat New York teelt Dani Baker van Cross Island Farms alle drie deze soorten houtig kleinfruit. 

Honing-/haskapbessen: Honingbessen zijn een eetbare soort kamperfoelie die ook wel haskapbessen worden genoemd en al enige tijd in Canada worden geteeld en sinds kort ook in de VS. "Ik ben pas net met de teelt begonnen. Deze bessen hebben een complexe smaak die ik interessanter vind dan die van blauwe bessenrassen," zegt Baker. Ze voegt eraan toe dat de bessen een zoetzure smaak hebben. "Ze zijn uiterst goed bestand tegen droogte en dat is bij blauwe bessen niet het geval. Ik zie voor deze deze soort en juneberry's zeker een toekomst weggelegd als populaire verscategorieën in het zachtfruitsegment," merkt ze op. 

Juneberry's: In tegenstelling tot appel- en honingbessen zijn juneberry's veel moeilijker te telen omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal ziekten en plagen. "Ik teel het ras Regent en de bessen zien er dit jaar zeer goed uit," vervolgt ze. "Ik heb ze hier al zeven jaar maar dit is het eerste jaar dat ik daadwerkelijk bessen kan oogsten." Ze merkt op dat dit de eerste bessen zijn de de NNYADP op het bedrijf heeft geplant en dat de bessen veel positieve beoordelingen kregen bij smaaktesten onder consumenten. Zoals hun naam al doet vermoeden, kunnen deze bessen in juni worden geplukt maar wel op een later tijdstip in de maand dan de honing-/haskapbessen. 

Appelbessen: Consumenten zijn veel minder bekend met de appelbes, een donkerpaarse bes, die bijna zwart van kleur is. Baker legt uit dat deze bessen veel tannine bevatten en een zoete smaak ontwikkelen naarmate ze langer aan de struiken mogen rijpen. Net zoals honing-/haskapbessen zijn ze niet zo gevoelig voor ziekten en plagen en zodoende geschikt om biologisch geteeld te worden. Baker teelt uitsluitend biologisch fruit.

Baker van mening dat de appelbes zich beter leent voor bewerking dan voor de verse consumptie, dit in tegenstelling tot de andere twee bessensoorten. "De tannines verdwijnen zodra je deze bessen verwerkt en ik denk dat dit product zeer populair kan worden als toevoeging aan bijvoorbeeld yoghurt, sappen en gebak," zegt ze. 

Terwijl de NNYADP samen blijft werken aan teeltprojecten met telers in de staat New York beschouwt Baker de nieuwe soorten vooral als producten die de consument zelf kan plukken op haar bedrijf maar die in de toekomst wel mogelijkheden tot groei zouden kunnen bieden. 

Voor meer informatie:
Northern New York Agricultural Development Program (NNYADP)
https://www.nnyagdev.org/

Dani Baker
Cross Island Farms
Tel: +1 (315) 482-3663
organic@crossislandfarms.com
http://www.crossislandfarms.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven