Snyman Kritzinger, Grown4U, Oost-Kaap

Navelsinaasappelen zijn groot, Midknights klein en late mandarijnen vroeg

De verkoop van Oost-Kaapse citrus verloopt tot nu toe zeer goed in Europa met uitzondering van citroenen, maar toch beter dan elders. De gelijktijdige komst van meerdere bootladingen citrus als gevolg van vertragingen in de havens heeft in de handel voor enige nervositeit gezorgd, waardoor de Europese markt voor easypeelers korte tijd onder druk is komen te staan.

Betere kwaliteit navels betekent meer export
"De markt voor navelsinaasappelen blijft uitstekend en wij verwachten hetzelfde voor Valencia's," zegt Snyman Kritzinger, marketingdirecteur bij het in Kirkwood gevestigde Grown4U in de Oost-Kaap. "Europa is dit seizoen goed voor ons geweest en consumeert grote volumes in tegenstelling tot de kleine vraag in het Oosten. Het voordeel is dat door de lagere hoeveelheden die naar het Oosten worden gestuurd, de markt sterk is. Ik heb berichten gezien over heel goede prijzen in China. Er lijkt een tekort aan citrus te zijn."

Grown4U heeft vorige week het eerste fruit voor China geladen. Citrus uit de Oost-Kaap heeft overigens geen markttoegang tot de Verenigde Staten. De export van navelsinaasappelen is dit seizoen groter dan het vorige. "Het citrus is dit jaar beter van kwaliteit, wat een belangrijke factor is voor de exporttoename. In de afgelopen twee of drie jaar moesten we 40% weggooien, omdat het citrus vol zat met vlekken. Nu wordt van dezelfde hoeveelheid die we oogsten maar liefst 80% verpakt. Daarbij vergemakkelijkt de goede maat het werk in het verpakkingscentrum."

Kleinere Midknights
Volgende week begint het seizoen van de Midknight Valencia, maar het fruit lijkt kleiner van formaat te zijn dan in de vorige twee jaar, wat een beperkende factor zou kunnen zijn voor de Chinese verkoop. Lagere beschikbare volumes in Chinese maten zouden dus een zegen kunnen zijn voor de Chinese markt voor Valencia’s.

"Wij verwachten dit jaar een betere verdeling van onze Midknights over de diverse overzeese markten. De belangstelling vanuit de traditionele handelsmarkten Maleisië en het Midden-Oosten is altijd groot, waardoor er vaak te veel citrus naar deze markten wordt verladen. Maar dit jaar is de vraag vanuit Europa net zo groot, waardoor we onze verkoop kunnen spreiden naar Europa, Canada, het VK en Maleisië en het Midden-Oosten."

Vroege late mandarijnen
De late mandarijnen zijn vroeg dit jaar. Kritzinger merkt op dat de overdekte boomgaarden een gunstig effect hebben op de oogst. "De kwaliteit is gewoon erg goed, ze zijn wel vroeg dit jaar, misschien iets eerder dan idealiter."

Foto rechts: een bak met Tango's

Er is interesse uit het Verre Oosten, wat niet traditioneel een grote late mandarijnenmarkt is voor Grown4U. De markten in Canada, het VK en de EU zijn meer concurrerend op prijs. Er zijn meer late mandarijnen beschikbaar dit seizoen en de grotere maten zouden verkoop in het Verre Oosten mogelijk kunnen maken. Twee of drie weken geleden legde de grote hoeveelheid West-Kaapse citrus die naar de havens van Port Elizabeth en Ngqura werden vervoerd een druk op de activiteiten, maar dat is nu niet meer het geval. Dit jaar lopen de Oost-Kaapse havens soepeler dan in het seizoen 2019.

"In tijden als deze zijn wij erg dankbaar dat we in de citrussector zitten. Consumenten kopen ons product, de havens in de Oostkaap functioneren, dus wij zijn tevreden," besluit Kritzinger.

Voor meer informatie:
Snyman Kritzinger
Grown4U
+27 42 230 0760
info@grown4u.co.za
www.grown4u.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven