Turks vijgenseizoen start deze week

Het seizoen voor exotische Turkse vijgen begint binnenkort. Binnen twee weken zullen de eerste volumes naar verwachting met luchtvracht worden vervoerd. Omdat het weer meewerkt, zullen de vijgen naar verwachting groter en goed van kwaliteit zijn. Het vijgenseizoen is echter ook met een tiental dagen vertraagd.

Seizoen begint 10 dagen later
Coskun Eren, hoofd marketing van de Turkse fruitexporteur Eren Tarim, kijkt uit naar het vijgenseizoen, dat enigszins verlaat is: "Het vijgenseizoen in Turkije duurt 12 weken. Dit jaar verwachten we te starten tussen 10 en 15 juli. De eerste twee weken zal het volume beperkt blijven tot luchtvracht, maar uiterlijk tegen 25 juli kunnen de orders per vrachtwagen worden uitgevoerd. We verwachten een uitstekend seizoen."

"Het seizoen komt dit jaar tien dagen te laat, wat betekent dat de oogst groter en beter van kwaliteit zal zijn. Tot nu toe is er nog geen grote hittegolf geweest in Turkije, ook geen overvloedige regen, waardoor de maten van de vijgen goed zijn en de volumes zoals verwacht. De EU en de Russische markten zullen zich echter moeten aanpassen aan de vertraging van tien dagen. Elk jaar is er een piekvraag rond 25 augustus tot 15 september, wanneer de Bursa Black-variëteit begint. Dit jaar zullen de Bursa's echter ook tien dagen later zijn, daarom is het belangrijk om dit goed te communiceren naar de detailhandel en de consument."

Covid-19
Eren verwacht dat er geen negatieve effecten zullen zijn als het gaat om de pandemie en de vraag naar vijgen. Hij hoopt dat mensen meer geneigd zullen zijn om exotische vruchten te proberen na een lange tijd thuis te hebben doorgebracht. "Ik geloof dat de vraag naar vijgen optimaal zal zijn. Keer op keer is het erg moeilijk om de effecten van Covid-19 op het gedrag van de consument te voorspellen. In eerste instantie denk je misschien dat mensen zullen afzien van het kopen van exotisch duur fruit maar onze ervaring is dat dat niet het geval is. De vraag naar exoten wordt niet beïnvloed. Als dat wel zo is, dan is de vraag juist toegenomen. Nu mensen vaker thuis blijven in plaats van te reizen, hebben ze meer tijd om van het eten te genieten. Ik zeg tegen de mensen: ″U kunt dit jaar niet naar de Middellandse Zee komen? Maakt u zich geen zorgen, wij zullen de smaak ervan tot aan uw deur brengen."

Programma’s
Nu de prijzen van vijgen stijgen en dalen naarmate het seizoen vordert, vindt Eren dat het het beste is voor de importeurs om programma's op te zetten voordat het seizoen begint. "De volumes zijn dit jaar stabiel, er wordt verwacht dat er een stijging van ongeveer tien procent zal zijn, maar dit zal het seizoen op geen enkele manier beïnvloeden. De prijzen zullen onderhevig zijn aan de vraag, maar zouden dit jaar ofwel medium tot hoog moeten zijn. Zoals altijd zullen de vroege programma's de winnaars van het seizoen zijn. Omdat de consument rond half augustus en in september vijgen wil hebben, is het nu een goed moment om programma's te plannen om goede prijzen en goede producten te krijgen. Bij vijgen is het zo, dat als je voor de last minute deals gaat, je altijd onvoorspelbare prijzen betaalt."

Scandinavische partner gezocht
Scandinavië is een markt die Eren Tarim tot nu toe ontglipt is. Eren hoopt dit jaar een goede partner te vinden om voet aan de grond te krijgen in het gebied: "Onze belangrijkste markten voor vijgen zijn Frankrijk en Rusland. We hebben echter een gezonde selectie van andere landen waar we naar exporteren, zoals Litouwen, Letland, Estland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor zendingen per vrachtwagen. We exporteren ook naar bijna alle regio's in het Verre Oosten, waaronder Singapore, Maleisië, Hong Kong, Indonesië, allemaal via luchtvracht. We betreden elk jaar nieuwe markten. Onlangs hebben we de markten in Zuid-Afrika, Noord-Amerika en het Arabisch Schiereiland betreden. Dit jaar zouden we graag zien dat de Scandinavische consument ook van onze vijg zou proeven. We willen het al een tijdje uitproberen, maar het ontbreekt ons aan partners in dit specifieke gebied. Dus we staan altijd open voor een telefoontje uit deze gebieden!"

"Ik voel het in mijn botten"
"Eren Tarim staat te popelen om het vijgenseizoen van dit jaar te beginnen. We hebben een goed gevoel over het potentieel en ik voel in mijn botten dat mensen veel vijgen zullen eten. Als alles gaat zoals verwacht, zullen we een drukker seizoen hebben dan we ooit eerder hebben gezien," concludeert Eren handenwrijvend.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
coskun@erentarim.com
www.erentarim.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven