Eerste Firestar-druiven in Egypte geoogst

Egypte beleefde dit seizoen de eerste oogst van het druivenras Firestar, een vroeg pitloos rood ras dat door Stargrow in Zuid-Afrika werd ontwikkeld. 

Het plantmateriaal werd in Egypte geïntroduceerd door Abou Aly Nurseries, de eerste hectare werden aangeplant door Ahmed Razek van Amza Farms en het ras werd naar de Duitse retail geëxporteerd door Nouranto For Trade & Export. Dit jaar werden er voor het eerst substantiële aantallen van het ras geplukt. 

De voorbereidingen voor het seizoen begonnen begin maart, precies op het moment dat de wereld werd getroffen door Covid-19. Toch kon het werk in Egypte met inachtneming van maatregelen gewoon doorgaan en dit leverde een prima eindresultaat op. 

Seif El Din Abou Aly van Abou Aly Nurseries: "Met de juiste aanpak konden we een gemiddeld trosgewicht van 400 to 500 gram bereiken en een vruchtgrootte van 19 tot 22 mm. Er werden geen behandelingen toegepast om de kleuring te stimuleren maar de trossen kwamen op natuurlijke wijze goed op kleur zonder het gebruik van ethefon."

De hoge productiviteit is een sterk punt van dit ras dat 15 maanden na het planten al een opbrengst van 12.500 kilo per hectare opleverde (ongeveer 7,5 kilo per rank). 

Het fruit werd voornamelijk geëxporteerd naar de Duitse retailer Aldi Nord omdat er op deze markt een voorkeur bestaat voor fruit met een zeer laag gehalte aan ethefon. De Firestar-druiven bevatten helemaal geen ethefon en dat is natuurlijk een enorm pluspunt ten opzichte van andere vroege rode druivenrassen. Het fruit heeft de markt inmiddels bereikt en werd daar zeer goed ontvangen. 

Ahmed Abdel Razek, de eigenaar van AMZA Farms en partner van de het bij de Egyptian Grower Organization aangesloten exportbedrijf: "De teelt van Firestar is een succes gebleken. Het ras, dat in maart 2019 werd geplant, leverde een goede oogst op. De kwaliteit was zeer goed en het verhandelbare percentage overtrof onze verwachtingen. Firestar rijpt in dezelfde periode als Flame, zo niet eerder, en het fruit kon in een kort tijdsbestek worden geplukt dankzij de gelijkmatige kleuring en vruchtgrootte en het consistente trosgewicht. Het fruit werd geoogst op het moment dat de brix 19 was om de smaak het best tot zijn recht te laten komen. Omdat er bij de teelt geen ethefon werd gebruikt, konden de druiven meteen geplukt worden toen de brix en kleuring optimaal waren. Het was niet nodig om te wachten tot de MRL's lager waren, zoals bij andere vroege rode pitloze druivenrassen wel het geval is."

 

Voor meer informatie:
Seif El Din Abou Aly
Abou Aly Nurseries
Email: seif.aboualy@aboualy-nurseries.com 
Email2: licensing@aboualy-nurseries.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven