'Corkvirinae'

Virusbestrijder aardappelziekte vernoemd naar Cork

Een nieuwe groep behulpzame virussen die de ziekten bestrijden die aardappelgewassen schaden, heeft de naam 'Cork' gekregen. Colin Buttimer, de onderzoeker die 'Corkvirinae' ontdekte, zei dat hij blij is de nieuwe virussen te kunnen vernoemen naar de plaats waar ze zijn gevonden. Belangrijker nog, hij verklaarde dat ze het potentieel hebben om twee ziekten te bestrijden die aardappelgewassen kunnen treffen.

Buttimer: "Er bestaat een mening onder het grote publiek, vooral na de afgelopen maanden, dat er negatieve connotaties verbonden zijn aan het woord virus. Maar sommige kunnen echt een gunstige rol spelen voor de menselijke gezondheid. En deze virussen kunnen voorkomen dat bacteriën zich in de aardappelteelt verspreiden."

Buttimer probeerde natuurlijke virus-vijanden tegen bacteriën te vinden, die bekend staan als bacteriofagen, tijdens zijn doctoraalstudie aan het Instituut van de Technologie van Cork (CIT). De bacteriofagen zijn zo klein dat ze worden gemeten in nanometers - één miljardste van een meter. Hij zocht specifiek naar de natuurlijke virus-vijand Pectobacterium, dat aardappelrot en -ziekte veroorzaakt.

Hij vond wat bacteriofagen in bodem- en aardappelmonsters van teeltbedrijven in West Cork en na analyse van hun DNA onder een elektronenmicroscoop dacht hij iets nieuws te hebben gevonden. Het internationale orgaan dat virussen categoriseert was het met hem eens en de eer om de naam van de subgroep, oftewel de taxonomische subfamilie, te benoemen viel hem en zijn begeleider, professor Aidan Coffey bij CIT ten deel.

Zoals gemeld op irishexaminer.com is de naam Corkvirinae, nu geratificeerd door het Internationaal Comité voor de taxonomie van virussen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven