Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelle opsporing van Cyclospora cayetanensis in zachtfruit

De consumptie van frambozen, bramen en blauwe bessen is gestegen in de afgelopen jaren, omdat deze worden gezien als belangrijke bron van antioxidanten. Helaas wordt de consumptie van klein fruit ook in verband gebracht met een risico op ziekmakende parasieten, zoals de Cyclospora cayetanensis.

In de VS en Canada zijn veel gevallen van cyclosporiasis terug te voeren op de consumptie van klein fruit. De aanwezigheid van deze menselijke ziekteverwekker wordt op teeltniveau in verband gebracht met de aanwezigheid ervan in de grond. Daarom is het belangrijk dat teeltbedrijven en verpakkingsbedrijven de aanwezigheid van deze ziekteverwekker in de gaten houden.

Normaal gesproken wordt C. cayetanensis opgespoord middels klinische monsters. Met een microscoop worden oöcysten opgespoord door middel van gemodificeerde zuurvaste kleuring of ultraviolet fluorescerend licht. Deze techniek is echter tijdrovend, niet-specifiek en niet nauwkeurig genoeg. Om deze problemen tegen te gaan, heeft de voedselsector een moleculaire methode nodig om lage concentratie van oöcysten (40-1500 oöcysten per gram) op te sporen in monsters van voedsel en de omgeving.

“Het is belangrijk om een tool te hebben waarmee we moleculaire traceerbaarheid en identificatie van besmette bronnen kunnen uitvoeren. We hebben een zeer nauwkeurige en specifieke PCR-test ontwikkeld en gevalideerd, waarmee C. cayetanensis snel en nauwkeurig kan worden opgespoord, evenals de moleculaire traceerbaarheid ervan in vers zachtfruit en monsters uit de bodem” vertellen de wetenschappers van Universidad Autónoma de Querétaro (Mexico).

Er is een gestandaardiseerde PCR-test gevalideerd en opsporingsgrens werd gevalideerd op basis van 49 monsters van zachtfruit die waren geïnjecteerd met ~0, 10, 100 en 1000 oöcysten per gram per monster. Met deze test is het mogelijk om al een hoeveelheid van 1 oöcyst per gram op te sporen in een monster van 50 gram zachtfruit. DNA-sequentiebepaling en fylogenetische analyses bevestigden de aanwezigheid van menselijke ziekteverwekkers in monsters van zachtfruit en de bodem. Daarnaast onthulde de fylogenetische analyse dat de C. cayetanensis-sequenties uit Mexico in hetzelfde cluster viel als een groep monsters uit China, Peru, Guatemala-Haïti en Japan.

“Het PCR-protocol dat nu is samengesteld in het huidige onderzoek kan een belangrijke tool zijn voor de snelle en nauwkeurige opsporing van deze menselijke ziekteverwekker in monsters van voedsel en de omgeving,” concluderen de wetenschappers.

Bron: Carolina N. Resendiz-Nava, Guadalupe E. Orozco-Mosqueda, Edmundo M. Mercado-Silva, Susana Flores-Robles, Hilda V. Silva-Roja, Gerardo M. Nava, 'A Molecular Tool for Rapid Detection and Traceability of Cyclospora cayetanensis in Fresh Berries and Berry Farm Soils', 2020, Foods, 9(3), 261.

Publicatiedatum: