Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Op de Europese markt is het Egyptische en Europese seizoen van druiven goed van start gegaan. De markt was na het overzeese seizoen vrijwel leeg. Sicilië is daarbij al een maand op de markt maar de prijzen vallen voor veel telers van het eiland tegen op het moment, zeker voor de kwaliteit die men kan leveren.

In Noord-Amerika komt er ook een switch aan van Mexico naar Californië. Deze week start de oogst van de eerste druiven in de San Joaquin Vallei. In China is voor het eerst de prijs en verkoop weer wat gestegen na 25 juni. De export van druiven uit het Indische Maharashtra is met ongeveer een kwart ingezakt door het coronavirus dit jaar. De vraag in veel landen lijkt op het moment wat lauw maar men verwacht een betere vraag in de komende maanden.

Nederland: Goede start voor Europese druiven
Het Europese en Egyptische druivenseizoen kende afgelopen maand een goede start. Er waren - behoudens wat Chileense Red Globe-druiven - geen overzees producten meer, dus de druiven kwamen op een lege markt terecht. Dit seizoen waren de eerste witte druiven uit Sicilië (Victoria’s) en de blauwe (Black Magic) al in de laatste week van mei beschikbaar op de Hollandse markt, inmiddels ook  aangevuld met de eerste Redglobe en Palieri. De eerste Italia’s (muskaat-druiven) worden altijd traditioneel rond het Italiaanse feest, Ferragosto (medio augustus) verwacht. Hollandse importeurs vertellen dat de ontwikkeling van de pitloze druiven doorzet, maar dat er bij de echte markthandel nog altijd animo is voor de druiven met pit mits deze goed smaken.

Duitsland: Egyptisch seizoen loopt op z'n einde

Het Egyptische druivenseizoen loopt op zijn einde. De laatste ladingen zullen naar verwachting begin volgende week verhandeld worden. Aansluitend stapt men dan volledig over op Spaanse en Italiaanse druiven. Witte druiven uit de Europese exportlanden staan al in de startblokken, bij de rode druiven is een lichte vertraging niet uit te sluiten. "We hopen in dat geval het Egyptische seizoen voor rode druiven nog iets te kunnen rekken", aldus een importeur uit Hamburg. Binnenkort zullen ook de eerste Turkse en Griekse druiven aangeboden worden.

Over het algemeen gaat de voorkeur binnen de Duitse handel uit naar Italiaanse en Spaanse handelswaar: "Egyptische druiven zijn weliswaar qua smaak dik in orde, de maten zijn daarentegen wat kleiner. Ook het prijsverschil valt weg zodra er grotere volumes uit Europa beschikbaar zijn", vult men aan.

Frankrijk: Over twee weken eerste Franse druiven van de vollegrond
Op de markt zijn er nu vooral druiven te vinden uit Latijns-Amerika, Marokko, Spanje, Italië en Frankrijk zelf. De Franse druiven komen nu nog uit de kassen uit Zuid-Frankrijk maar binnen 15 dagen moeten de eerste vollegronds druiven beschikbaar zijn. De Siciliaanse druiven vallen dit jaar op met zowel goede kwaliteit als kwantiteit. De druiven kwamen 4 weken eerder op de markt door de goede weersomstandigheden aldaar. De vraag blijft momenteel nog wat achter.

Spanje: Oogst in Murcia en Alicante gestart
De oogst van de tafeldruiven startte in Murcia rond de gebruikelijke tijd in het seizoen met wat kleinere volumes en enkele kwaliteitsproblemen veroorzaakt door de regenval tijdens de vruchtzetting. Murcia teelt 90% van de pitloze druiven in Spanje. Wat verder naar het noorden, in Alicante, start de oogst ook op dit moment. De eerste batches van Superior pitloze witte druiven en van de rode Itumfifteen variëteit, waar telers uit Murcia zwaar op hebben gegokt vanwege de organoleptische kwaliteiten en opbrengst per hectare, arriveren nu op de markten. Er is nog altijd onduidelijkheid over hoe de markt gaat reageren. De goede resultaten in het steenfruit zorgen echter voor optimisme in de sector.

De Spaanse exporteurs verwachten een sterke concurrentie van Egypte. Meer druiven worden vanuit Egypte verscheept naar Europa omdat de Chinese markt voor het land niet goed loopt dit jaar. Vorig jaar kon Spanje na afspraken druiven exporteren naar Vietnam en China. In Vietnam verliep dat goed maar uiteindelijk kon men geen druiven meer exporteren naar China omdat door de regenval in Spanje tussen het midden en het einde van het seizoen de druiven ongeschikt waren voor een dergelijk lang transport. De Spaanse sector voor tafeldruiven werkt nu aan het openen van de markten in Thailand en Taiwan.

Arbeidstekorten en klimaatverandering worden steeds grotere uitdagingen. Gelukkig komt de sector geen werkers tekort dit jaar. Door de alarmfase in Spanje rond het coronavirus kwamen veel mensen in het land zonder werk te zitten en kwamen ze als alternatief in de landbouw terecht. Maar als de maatregelen versoepelen is het niet de verwachting dat deze mensen in de sector blijven werken. Het blijft een uitdaging voor telers om verder te groeien zonder zeker te zijn van genoeg arbeiders. De sterke temperatuurschommelingen in de lente lijken steeds vaker terug te komen in de afgelopen jaren. Zo waren er periode van hoge temperaturen in de vroege lente die plots plaats maakten voor weken van kou. Het zorgt voor een oneven groei aan de bomen waardoor meer arbeiders nodig zijn. Er zijn dan vaker oogstrondes nodig en de sortering vraagt om meer aandacht.

Italië: Prijzen voor Siciliaanse druiven beneden verwachting
In Sicilië worden tafeldruiven al een maand geoogst (Victoria, Black Magic en pitloze variëteiten). Nu krijgen de Siciliaanse druiven te maken met de Egyptische pitloze variëteit op de markt die tegen lagere productiekosten worden geteeld. Binnen een week start ook de oogst in Spanje, welke dit jaar lijkt te anticiperen op de periode, vooral met de pitloze druiven. De temperaturen in Europa op het moment zorgen voor een goede productie en doen de consumptie stijgen. Ondanks de goede organoleptische proporties van de Siciliaanse druiven zijn de prijzen beneden verwachting, zeker gezien de eerder desastreuze jaren in 2018 (gebarsten fruit) en 2019 (slechte prijs). In Apulië wordt een gemiddeld goed jaar verwacht voor de vroege variëteiten met een reductie in volume van 15-20%, terwijl er voor de late variëteiten geen problemen zijn. De Victoria-variëteit komt nu in de laatste fase van het rijpen (Véraison). De druiven zijn van gemiddelde grootte en de trossen aan de boom zijn niet overdreven. De Apulische druiven komen in het seizoen vanaf 10 juli.

Egypte: Volumes vergelijkbaar met vorig seizoen
Ondanks moeilijke weersomstandigheden zijn de volumes van de Egyptische druiven voor dit seizoen te vergelijken met vorig jaar. Tijdens week 11 was er sprake van de zwaarste neerslag in Egypte in die periode die in de laatste 20 jaar niet is voorgekomen. De impact op de druiventeelt was echter nihil aangezien veel van het fruit onder plastic staat. Het seizoen startte medio mei en daarmee op schema. De vraag naar Egyptische druiven is hoog, zeker nu het transport vanuit het land weer oppakt.

India: 24% minder export uit belangrijkste productieregio Maharashtra
Dit jaar hebben druiventelers uit Maharashtra slechts 92.342 ton druiven geëxporteerd. Een Moesson buiten het seizoen in oktober en de lockdown in India hebben gezorgd voor een reductie van 24% in de export. Maharashtra is normaal de grootste druivenproducent in het land met de hoogste productiviteit. De productie in de regio is goed voor 81% van het landelijke totaal. De All India Grape Exporters Association laat weten dat de export dit jaar tot februari op schema lag maar toen het coronavirus zich verspreidde, daalde de vraag naar druiven in de internationale markt. de lockdown was de genadeklap. Telers, exporteurs en handelaren hebben hierdoor zware verliezen geleden.

Zuid-Afrika: Winterrust
De Zuid-Afrikaanse druiven zitten in de wintermaanden. Telers focussen zich op het moment vooral op het snoeien van hun druivenbomen en bereiden zich voor op het nieuwe seizoen. In de West-Kaap is bovengemiddeld veel regen gevallen voor de winter in juni. De sneeuw zorgde dat de ondergrondse waterreserves zijn aangevuld. Veel druiventelers in de Hex River Vallei hebben waterputten.

China: Eind juni steeg binnenlandse verkoop, export stabiel
Eén maand voor het Chinese Drakenbootfeest (25 juni) bleven de prijzen voor druiven laag en ging de verkoop langzaam. Tijdens het festival stegen de prijzen weer langzaam en steeg de verkoop. Hoewel de binnenlandse markt grote fluctuaties vertoont was de export relatief stabiel. De prijs voor de export ligt ongeveer op 15-35 USD/4kg, hetzelfde niveau als vorig jaar. In de laatste paar jaar is de productie van de Shine Muscat jaar na jaar gestegen en de volumes zijn steeds ruimer voorhanden op de markt. De kwaliteit blijft wat achter, vooral door technologische beperkingen in de oogst.

Verenigde Staten: Blijft de vraag naar druiven standhouden?
Op de Amerikaanse markt wordt de switch gemaakt van Mexicaanse import van rode en witte druiven naar de oogst in Californië. In de eerste week van juli is deze gestart in de San Joaquin Vallei, eerst met de Flame, later volgen ook de witte variëteiten.

De import van Mexicaanse druiven wordt wat krapper de komende dagen. De schattingen van 20.6 miljoen kartonnen komen redelijk overeen met de werkelijkheid al zullen naar het einde van het seizoen toe de volumes wat krapper worden. De hitte tijdens de oogst zorgde voor een reductie maar over het hele seizoen gezien valt dit erg mee. In veel regio’s was de oogst met twee weken vertraagd door temperaturen rond het vriespunt. Dat was de grootste uitdaging voor importeurs in de VS. De Flame druiven gaan wat langer door dan normaal en het is de vraag of de markt daarop zit te wachten.

De vraag in de VS naar druiven is echter goed. Het was eerst spannend hoe de druiven zich met het coronavirus op de markt zouden verkopen maar de retail weet veel volumes af te zetten. In mei waren de prijzen hoger dan verwacht en in juni zoals verwacht. Midden mei begon het seizoen in Californië met de eerste druiven uit Coachella. Men schat de oogst dit jaar op 106 miljoen kartonnen, ongeveer evenveel als vorig jaar. Het seizoen is al beter begonnen dan vorig jaar toen de weersomstandigheden minder waren. Californië gaat door tot november of zelfs december. De handel hoopt dat de prijzen van juni doorzetten in juli of zelfs nog stijgen. 

Australië: Korter seizoen door weersomstandigheden
Het oogstseizoen 2019/2020 is ten einde in Australië. Sommige telers hebben nog voorraden voor de exportmarkt. Een teler levert bijvoorbeeld aan de Japanse markt, hij zag de verkoop zakken als effect van de maatregelen rond het coronavirus in dat land. Consumenten hebben meer vraag naar goedkope varianten dan Premium druiven. Het seizoen startte 3 weken later dan normaal door droog weer het gehele seizoen. Daarnaast had men maandelijks last van een zandstorm en milde temperaturen tijdens de rijp. Het seizoen eindigde dit jaar ook iets eerder door regenval. De impact van het coronavirus op het jaar 2019/2020 is nog niet bekend. Vorige cijfers laten zien dat de export jaar na jaar is gegroeid. Vorig seizoen 2018/2019 was dit nog 32% ten opzichte van 2017/2018.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt kersen