Tomatensector Tenerife met de rug tegen de muur

De tomatensector in Tenerife komt in steeds woeliger vaarwater terecht. Naast de stijging van de productiekosten, de concurrentie uit derde landen en de Brexit komen daar dit jaar nog eens de gevolgen van de pandemie bij. De crisis waar de sector al jaren mee te kampen heeft, verergert nu alleen maar, zo zegt Francisco Echandi, de voorzitter van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Tomaten van Tenerife (Aceto). Afgelopen seizoen is de export van tomaten uit Tenerife met meer dan 25% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar.

Echandi legt uit dat vanwege corona de kopers begonnen te eisen dat het product verpakt werd geleverd om contact te vermijden. "We waren gewoon in bulk te exporteren en door deze plotse wijziging, die extra kosten met zich meebracht, hebben we 9% van de productie niet kunnen oogsten. We verwachtten 4,2 mln. kilo te exporteren, maar uiteindelijk zijn het er 3,8 mln. geworden.”

De vertegenwoordiger van de sector wijst er echter op dat zelfs de geplande export van 4,2 mln. kilo aanzienlijk minder was dan de 5,6 mln. kilo van vorig seizoen. En dat is dan nog eens ver beneden het niveau van 15 à 20 jaar geleden, toen jaarlijks meer dan 100 mln. kilo tomaten hun weg vonden naar het buitenland.

Nu wordt op heel Tenerife nog maar 35 hectare van deze exportgroente geteeld. "Door alle negatieve factoren waarmee de sector te maken heeft gehad, hebben vele telers al lang geleden de handdoek in de ring gegooid. Waar er vroeger 34 teeltbedrijven waren, zijn er dat nu nog maar twee”, betreurt de voorzitter.

Echandi bevestigt dat het ministerie van Landbouw van de Canarische Eilanden, in samenwerking met dat van de Spaanse overheid, een aantal pistes onderzoekt om het probleem aan te pakken. Een mogelijkheid is het verhogen van de subsidies per bebouwde hectare, dat momenteel 15.000 euro bedraagt. “Maar we weten niet of dit wel haalbaar is, want misschien wordt dit voorstel door Europa afgeschoten en eigenlijk is het niet logisch een gewas in stand te houden dat dergelijke grote steunbedragen nodig heeft."

De telers eisen van de regering een nieuw plan om door te kunnen gaan met hun activiteit. Echandi erkent wel dat er voor het eerst in de geschiedenis van de tomatensector gepraat wordt over een omschakeling naar een ander gewas. Hij vertelt dat er een studie is besteld om te onderzoeken welke alternatieven er zijn voor het glastuinbouwgebied waar nu de tomaten worden geteeld. Zo stelt de voorzitter van Aceto de teelt van blauwe bessen of papaja’s voor als goede alternatieven om de tomaat op het eiland te vervangen.

Bron: eldia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven